W3 Energy

W3 Energy

Framgångsrikt vindkraftsföretag blir norrlandsägt 

En one-stop shop för förvaltning, drift och optimering av vindkraftsparker som numera är norrlandsägd. Norrlandsfonden har deltagit med finansiering i ägarskiftet. 

Hösten 2019 köpte företagsledningen, i egenskap av Per Olofsson samt styrelseordförande Pär Dunder, dåvarande Svevind Solutions av den tidigare ägaren Svevind AB. Bolaget namnändrades till W3 Energy och är alltså numera helt norrlandsägt. 

– Det betyder mycket att få göra saker i rätt tid och den här affären gjordes vid helt rätt tidpunkt. Nu har vi börjat det nya året med nytt varumärke och en ny affärsplan och kan köra full fart framåt. Tack vare våra finansiärer har detta varit möjligt, säger Per Olofsson, numera majoritetsägare i W3 Energy. 

Ursprungsbolaget bildades 2010 efter att man inom Svevind koncernen såg behovet av ett företag som jobbar med förvaltning av de vindkraftsparker som byggs upp. 

– Det blev tydligt för oss att en av framgångsfaktorerna för en välfungerande vindkraftspark är just aktiv förvaltning. Men det saknades en aktör som kunde leverera den breda kompetens som krävs. 

En milstolpe i företagets historia var när man 2017 tecknade kontrakt med Markbygden ETT om driften av deras idag 179 turbiner. Fullt utbyggd kommer Markbygden att utgöras av hela 1101 turbiner och därmed vara Europas största landbaserade vindkraftpark.

– Tack vare den här affären är vi idag ett stort team med unik spetskompetens inom alla de områden som svenska och internationella vindparksägare efterfrågar. 

I Sverige planeras stora investeringar i nya vindkraftsparker och även uppgraderingar av de befintliga och W3 Energy kommer att bli en viktig partner. De största investeringarna som kommer att ske i Norrbotten och Västerbotten de kommande åren är inom vindkraft.

Gå tillbaka Tillbaka till alla kundcase

Företagsanalytiker

Anna Asplund 070-279 88 23 [email protected]

Marknadsområde

Gällivare, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog.

Favoritplats i Norrland

Utförsåkningen i Riksgränsen är magisk.

Varför tror ni på kunden?

I Sverige har det beslutats om investeringar i ny vindkraft för över 70 miljarder kronor och då tillkommer även investeringar för att utveckla den befintliga. Dessutom har tekniken för vindkraft utvecklats mycket de senaste åren och vindkraft har blivit mycket mer lönsamt.

Hur ser ni på framtiden för företaget?

Min framtidsspaning är att det här är ett bolag som kommer att växa rejält. Marknaden växer kraftigt och W3 Energy ligger kompetensmässigt i framkant inom branschen.

Besök webbsida