Rehab efter stroke med digital teknik och smarta glasögon
Den som drabbas av stroke har ofta en lång och mödosam väg tillbaka. Då det är hjärnan som är skadad är det den som behöver tränas och läkas, vilket neurologen Helena Fordell i Umeå har forskat på i tjugo år och utvecklat nya metoder och hjälpmedel för, genom bolaget Brain Stimulation. Nu kan Brain Stimulation äntligen göra en bred lansering av sin innovativa teknik till sjukhus i Sverige och världen.
I sitt arbete som läkare insåg Helena Fordell tidigt behovet att bättre kunna diagnostisera kognitiva nedsättningar efter hjärnskador och därmed kunna göra effektivare rehabilitering. Hennes idé var att ta hjälp av modern teknologi och använda digitala miljöer för träning av hjärnan. Brain Stimulation har utvecklat produkter för diagnostik av hjärnskador och interaktiv hjärnträning med Mixed Reality-teknik och smarta glasögon.
– Det kallas berikad rehabilitering, berättar Helena Fordell. Patienten får ett individuellt träningsprogram och kan med hjälp av smarta glasögon träna i sin hemmiljö. Det är färgglada 3D-hologram, musik- och interaktiva spelmiljöer, lekfullt och lite magiskt, en träningsmiljö där hjärnan får en dopamin-dusch som förstärker inlärningseffekten. Rehabiliteringen erbjuder intensiv repetition av den uppgift som hjärnan behöver bli bättre på.
Om personen behöver bli bättre på att gripa med handen skapar vi en förutsättning, en motiverande så att man kan träna hundra timmar utan att tröttna.
– Alternativet vore att sitta med en terapeut i hundra timmar och de resurserna finns inte i sjukvården, kommenterar bolagets vd Fredrik Jonsson. Många strokedrabbade lämnar idag sjukhuset utan fortsatt rehabilitering eller stöd, vilket drastiskt minskar deras möjlighet att återhämta sig. Med vår metod kan de träna på egen hand och få stöd av terapeuten ett par gången i veckan, digitalt på distans och därmed bli mer självständiga, delaktiga och kan återgå till arbete och ett rikt liv.
Det är endast några procent av de hjärnskadade som är inneliggande på klinik, efter stroke blir man ganska fort utskriven till sin hemmiljö eller till något vårdboende. Det är svårt för personal att ha tid och att få utbildning och kunskap för att bedriva effektiv rehabilitering.
– Hemmiljön är bra för rehabiliteringen, den är trygg, man är mer självständig och kan ha ett socialt liv, kanske till och med återkomma i arbete med rätt stöd, säger Helena Fordell. Därför är det bra att bli utskriven från sjukhuset, men då måste man ha tillgång till kunskapsbaserad rehabilitering, oavsett om man har fått en förlamad arm, minnesproblem eller uppmärksamhetsstörning. Det är enkelt att se motoriska nedsättningar, som en förlamad arm eller svårigheter med koordinationen, men svårare att som vårdgivare och anhörig se och förstå påverkan på kognitiva funktioner, som minne och uppmärksamhet. Det handlar dels om att
kunna diagnostisera funktionsnedsättningen, dels om att erbjuda individualiserad rehabilitering för att kunna förbättra kognitiva och kroppsliga funktioner.
– Vi vill leverera en produkt som är heltäckande och till så många hjärnskadade som möjligt, men som också är en precisionsrehabilitering. Terapeuter med expertkunskap kan då stötta den hjärnskadade och närstående samt vägleda terapeuter från exempelvis hälsocentralen direkt via våra produkter på den nya kommunikationsplattformen ”smarta glasögon”.
– Min hypotes var att genom specifika träningsuppgifter stimulera läkningsprocessen, baserat på den senaste vetenskapliga kunskapen om hjärnans funktion och läkningsförmåga. Jag fick möjlighet att forska och validera den teorin och såg att den gav riktigt bra effekt även på kroniskt hjärnskadade efter stroke. Sedan blev jag headhuntad av Uminova Innovation och Umeå Biotech Incubator, och startade bolaget samtidigt som jag fortsatte jobba heltid som läkare och forskare. Det är först i år som jag fått möjlighet
att fokusera på bolaget och de produkter som nu kan komma ut och göra nytta.
Genombrottet kom i somras när riskkapitalbolaget Backing Minds beslutade att investera i Brain Stimulation, men vägen dit har varit lång och gropig.
– Vi har pitchat hundratals gånger för banker, investerare etc för att kunna utveckla produkterna, men alla har sagt: Ni är i en lite för tidig fas, det vore lättare om ni hade hunnit längre i processen och behövde fem gånger så mycket pengar. Ni måste först visa att produkten är färdig och har börjat sälja. Och vi har
sagt: Vi behöver bara en liten slant för att komma dit. Det har varit mycket trögt och den erfarenheten delar vi med många. Det är otroligt svårt att få pengar i den fasen, den som kallas Dödens dal.
– Utan stödet från Norrlandsfonden hade vi haft stora problem att överleva, säger Fredrik Jonsson.
Det var superviktiga medel som gav oss förutsättningar att jobba vidare. Vi har även haft stöd av Almi Företagspartner och Almi Invest, som också är delägare i bolaget. Sedan gick Backing Minds
in och vi har även en ansökan till Vinnova som vi väntar besked om.
– Helena var lite före sin tid när hon kom med sina idéer. De nya tekniska plattformarna, som är små och nätta, har öppnat möjligheten för våra produkter. Smarta glasögon är framtidens telefoni- och kommunikationsplattform. Nu behöver rehabiliteringen inte begränsas av lokaler, tid eller resurser, utan
kan vara tillgänglig för alla oavsett vem de är eller var de bor. Diagnostiken finns idag på ett 15-tal vårdenheter i landet och rehab-tekniken med smarta glasögon har prövats på två sjukhus, Danderyd och Kalix, men är nu på väg att rullas ut och ska inom kort finnas på allt fler sjukhus i Sverige.
– Sedan kommer vi skala upp för den internationella marknaden efter de förutsättningar som våra investerare ger oss. Stroke är ett globalt hälsoproblem som drabbar var sjätte person i världen. Alla sjukhus vårdar strokedrabbade och marknaden är enorm.
Brain Stimulation har samarbete med flera av världens ledande institutioner för neurorehab; universiteten i Zürich, Bern, Geneve och Oxford, i italienska Toscana och Kesslersjukhuset i New Jersey, USA. I november
väntar Harvards universitetsklinik på företagets produkt. Utöver stroke finns det flera andra områden där produkten kan bli aktuell i framtiden, förutom strokerehabilitering: exempelvis traumatiska hjärnskador,
synfältsträning, demens, neurologisk rehabilitering för tex Parkinsons sjukdom och långdragna tillstånd efter
Covid-19.
- Brain Stimulations produkter är innovationer för både social och ekonomisk hållbarhet genom förbättrad livskvalité för strokedrabbade, effektivare rehabilitering och lägre vårdkostnader, säger Anna Hedström, Norrlandsfonden.