01 november 2021
Höga Kusten Sjöentreprenad – ett mångsidigt företag

Höga Kusten Sjöentreprenad – ett mångsidigt företag

Örnsköldsvikbolaget Höga Kusten Sjöentreprenad (HKS) har sedan 2016 arbetat med sjöentreprenad avseende timmer- och skogsmaskintransport, pålning och muddring. De har också utökat med egen skogsentreprenad med skotare, skördare och markberedningsutrustning. Utöver det kan de utföra bilskrotkomprimering, brygg- och kajbyggnationer samt olika reparationer.

-Efterfrågan på våra tjänster har ökat successivt under åren. Jag tror att det beror på vår närhet till kunden samt att vi kan hantera många typer av uppdrag. Med våra båtar och utrustning kan vi påla, laga och bygga kajer/bryggor, vi kan frakta upp till 200 ton med sjötransport och mycket mer, säger Mikael Danielsson, Vd.

Sjöentreprenad är byggande och ombyggnation som utförs i eller nära vatten. Det har blivit allt populärare de senaste åren att bygga sjönära. Att bygga eller renovera en brygga är en vattenverksamhet som kan kräva tillstånd. HKS har koll på alla tillstånd samt regler och hjälper kunden med detta.

Under sommaren dök möjligheten upp att förvärva två pråmar och en bogserbåt. Norrlandsfonden deltog med finansiering till förvärvet. Ekipaget gör att företaget kan arbeta med timmerhemtagning från skärgårdsöar betydligt mer effektivt än tidigare samt att HKS kan ta på sig helt nya uppdrag åt den lokala industrin.

-Med ytterligare två pråmar och en bogserbåt i verksamheten har vi nu kunnat utöka timmerfrakterna och nu har vi också bättre möjligheter att utföra lokala industrifrakter, säger Mikael Danielsson.

Norrlandsfondens Daniel Moberg är imponerad över HKS mångsidighet och kompetens.

-Företagsledningen har att balansera en tydlig säsongsvariation. Dessutom tillkommer ett väder och vindberoende, där exempelvis torka eller sen islossning kan påverka HKS möjlighet att utföra sina uppdrag som planerat. Detta klarar företaget bra genom att ha en fot i flera branscher och ett föredömligt kundfokus, säger Daniel Moberg, Norrlandsfonden.

Tillbaka till alla nyheter Tillbaka till alla nyheter