Solenergi håller kylan i Icehotel 365
Varje vinter i 27 års tid har ett nytt ishotell byggts upp och redan från 1990-talet har Norrlandsfonden till och från varit med som finansiär i samband med olika utvecklingsprojekt.
Men trots att bokningar och gäster från hela världen strömmat in till ishotellet har resultatet minskat och efter några år med nollresultat bestämde styrelsen att något måste göras för att vända den nedåtgående trenden. Den tidigare vd:n och delägaren Yngve Bergqvist återinträdde som vd med uppdraget att hitta en lösning som gjorde att företaget kunde börja gå med vinst igen.
– Vintersäsongen har alltid gått jättebra men att tjäna in hela årets kostnader på 130 dagar har blivit allt tuffare, så vi var tvungna att göra en förändring. Och det fanns bara två vägar att gå, berättar Yngve Bergqvist.
Det ena var att öka intäkterna under vinterhalvåret och det andra var att skapa en reseanledning som tilltalar globala gäster året om. Styrelsen beslutade sig för det senare. Att bygga ett ishotell som stod kvar hela året.
– Grunden var att vi ville bygga av snö och is och så hållbart som möjligt med hjälp av förnybar energi. Vi tog hjälp av den svenska arkitekten och hållbarhetsdesignern Hans Eek. Den första delen i projektet handlade om att förbättra produktionshallen, därefter startade bygget av själva hotellet. Det var sommaren 2016.
– Det nya hotellet på 2100 kvadratmeter består av en stomme med kylslingor i väggar och tak. Invändigt använder vi samma is och design som till ishotellet vi skapar på vintern. På taket har vi byggt en stor solcellspark som driver kylanläggningen som gör att det aldrig blir varmare än -5° C inne i hotellet. Vi kommer även att få ett överskott av energi som vi kan använda till andra delar i verksamheten, fortsätter han.
– Den 1 december var Icehotel 365 klart, två veckor tidigare än det ishotell vi bygger upp varje vinter. Och redan från start hade vi bra beläggning, säger Yngve Bergqvist.
När vi går in som finansiär i något nytt som ingen tidigare gjort är det alltid en högre risk, vilket gör att det krävs en stor del eget kapital. Finns inte pengar i bolaget så måste det in från annat håll. I det här fallet lyckades bolaget attrahera externt ägarkapital som gjorde investeringen möjlig, säger Petter Alapää, Norrlandsfonden.