17 december 2020
När Joe Biden handlade på Ica Rajden

När Joe Biden handlade på Ica Rajden

Dagarna före det amerikanska presidentvalet passerade bilden genom mitt flöde på Facebook. Joe Biden stod leende utanför Ica Rajden i Jokkmokk. Han flankerades av sin fru Jill och hade en politiskt korrekt tygkasse över ena axeln. Jag misstänkte att det var ett fotomontage. Helt säker kan man inte vara, men visst brukar amerikaner använda opraktiska papperspåsar utan handtag när de handlar livsmedel? Det har jag sett i flera filmer. Det kanske inte erbjuds sådana opraktiska papperspåsar på Ica Rajden, vad vet jag?

Men vad kan Joe Bidens styre innebära för svensk ekonomi förutom att öka omsättningen i Jokkmokks handel? Jag ska försöka sprida lite ljus över detta.

Sverige är en liten öppen ekonomi som är väldigt beroende av handel och globala samarbeten. De senaste åren har svensk export till USA blivit allt viktigare, och ligger nu på en tredje plats efter Norge och Tyskland. Ungefär 127 000 svenska arbetstillfällen är kopplade till exporten till USA. Därför påverkar handelshinder svenska företag negativt. Konflikten har hittills mest handlat om USA och Kina, men har även påverkat EU.

Svenska företag påverkas på flera olika sätt av tullarna. Förutom effekten att exporten blir svårare genom högre kostnader så finns en annan nackdel av ökade tullar. Svenska producenter är ofta sammanlänkade i globala handelskedjor med andra underleverantörer. Om en del i kedjan förändras, förändras förutsättningarna för alla andra delar också. Trumps protektionistiska handelspolitik har inte varit positiv för exempelvis svensk bilindustri. Biden är mer frihandelsvänlig än sin föregångare vilket är en fördel för Sverige.

Större frihandel skulle gynna svenska företag och den svenska exporten. Biden har dock, precis som Trump, en kritisk inställning till Kinas handelspolitik. Detta kan påverka världsekonomin men potentiellt också vara en fördel för EU och därigenom Sverige.

Joe Biden kommer att verka för ett nytt finanspolitiskt stimulanspaket. Under valkampanjen lovade han att inte spara en cent i försöken att begränsa smittspridningen och stötta ekonomin. Det är som alltid viktigt för hela världsekonomin att den amerikanska konjunkturen hålls under armarna.

På hemmaplan innebär Bidens ekonomiska politik en omläggning. Trump planerade att lansera tunga bolagsskatter. Detta slopas nu och för en del svenska bolag med mycket försäljning och produktion i USA exempelvis Skanska, Husqvarna och Hexpol är det givetvis positivt.

Med Biden som president kommer också större förutsägbarhet, vilket troligen gör marknaden mer stabil. Högre förutsägbarhet gör det också enklare för svenska företag att investera och etablera sig i USA.

Sist men inte minst har Biden utlovat en satsning på gröna investeringar under sin mandatperiod. Med tanke på att Sverige har många företag som ligger långt framme med grön teknologi, borde det också vara till fördel för det svenska näringslivet.

Jag är dessutom säker på att hans inställning till Sverige och Norrbotten är välvillig. Om man nu väljer att tro på bilden, så var Biden väldigt nöjd med sitt besök på Ica Rajden.

Per Nilsson

Gå tillbaka Tillbaka till alla krönikor