07 juli 2020
Är sommaren inställd?

Är sommaren inställd?

Jag tittar ut genom fönstret och hotfulla moln rullar fram över himlen. De är fulla med kallt regn, utan tvekan. Imorgon börjar min semester. Det är inte så att jag beklagar mig, det är bara fakta. Kallt regn är rätt kul faktiskt. Denna sommar hade vi bokat två konserter på Ullevi och tänkte ha lite kul på Liseberg. Hur det har gått med detta vet ni säkert. Folksamlingar på femtiotusen personer? Ja, det förekom faktiskt i min ungdom. Men en inställd spelning är också en spelning, för att citera Ulf Lundell. I augusti hade jag och min dotter bokat BAMM, en orienteringstävling med tvåmanslag på fjällen runt Riksgränsen. Behöver jag säga hur det gick med den? Inställd, ifall ni ändå undrar. Bra för mig, behöver träna ytterligare ett år, minst, för att hänga med i dotterns tempo. Dessutom vill vi inte bli beskjutna av norsk militär om vi råkar förirra oss över riksgränsen. Min son ställde in sin endurosäsong och två fjällresor genom att krocka med ett träd och skada knät. Men han klagar inte heller. Dock får han något mordiskt i blicken när jag försöker övertyga honom om att även ett skadat knä kan vara en berikande erfarenhet.

Ja, det är mycket annat som är inställt denna sommar, men jag är inte bitter. Det kan vara skönt att inte behöva flänga runt så mycket. Det är nog bra för plånboken också. Kanske man får göra en insats för den lokala ekonomin nu när norrmännen uteblir.

Norrmännen förresten, hur ser de på oss egentligen? Är vi som varelserna i filmen Resident evil kanske? Ingen sommar är ju komplett utan norska gäster. Men inte är jag ledsen för detta, vi klarar oss utan dem. Man får hasa runt själv på Storheden som den utstötta gamla biohazard man är.

Men för att anslå en mer allvarsam ton, så har Norrlandsfondens kundföretag klarat denna kris bättre än förväntat. Åtminstone hittills. Jag tror att det beror på jämförelsevis snabba ekonomiska åtgärder från samhället avseende exempelvis korttidspermitteringar. Dessutom var många av våra kunder snabba med att vidta åtgärder. De upprättade krisplaner för förväntad nedgång av efterfrågan redan i inledningen av epidemin. I vår region är besöksnäringen hårt drabbad, men många av dessa företag har trots allt lyckats navigera sig fram i den nya terrängen. Nu håller vi tummarna att detta inte blir för långvarigt.

Nej, sommaren är kanske inte inställd trots allt. Nu spricker molnen upp och solen tittar fram. Och hörni, Ernst är ju åter i rutan. Bara en sån sak. Glad Sommar!

Per Nilsson

Gå tillbaka Tillbaka till alla krönikor