Lundqvist trä har satsat på spelteknik
Samuel Holmström och Jens Lundqvist såg möjligheterna att koppla ihop det gamla träföretaget med speltekniken. Och redan första året som ägare utsågs de till Årets digitala gasellföretag av Google och Dagens Industri.
Lundqvist trä startade redan 1936 och började som så många andra företag inom sin nisch som såg och hyvleri. I början av 2000-talet började den dåvarande ägaren att utveckla ett system med färdiga väggar anpassade efter standardmått. När allt brann ner 2005 och han skulle bygga upp företaget på nytt bestämde han sig för att satsa fullt ut på väggsystemet. Han la upp en enkel hemsida och kom ut på marknaden utanför Piteå.
- Jens Lundqvist som är son till den dåvarande ägaren hatade företaget när han växte upp. En träbit som gick in på ett ställe och ut på ett annat 10 000 gånger om dagen! Det var monotont och han såg ingen mening med det, berättar Samuel Holmström med ett leende.
När hans pappa däremot började med byggsystemet som Jens Lundqvist tyckte liknade legobitar blev han intresserad. Även Samuel Holmström som efter LTU jobbade på ett annat mindre företag lockades av systemet.
- Tankarna på att kunna bygga upp det här på riktigt växte fram. Vi är ju båda uppvuxna med dataspel och såg möjligheterna - spel är ju både tydliga och pedagogiska. Vi tog in en exjobbare från universitetet som hjälpte oss att utveckla ett kraftfullt verktyg där man kunde lägga in mått, bygga upp och sedan skriva ut ritningar och modeller. Och kunde vi som inte är skolade inom byggbranschen förstå det här så kunde vem som helst förstå det.
Som anställda hade Samuel Holmström och Jens Lundqvist fått jobba ganska fritt med sina idéer men de tyckte att det var så roligt att de ville bygga vidare.
- Den 1 januari 2014 köpte vi in oss i företaget och blev majoritetsägare. Norrlandsfonden blev en viktig partner i själva förvärvet men eftersom vi snart har betalat av lånet börjar samarbetet avrundas.
- Dialogen med Norrlandsfonden gick väldigt bra. De ställde relevanta frågor och förstod vad vi ville göra. Det är nog inte alla som tar två killar på 26 år och 27 år som vill använda spelteknik i ett träföretag på allvar.
Trots att det går bra måste de se framåt. Det de gör idag kommer alla att göra inom två till fyra år.
-För att fortsätta att ligga i framkant måste vi utvecklas vidare. Nu tänker vi på hur vi kan koppla på tjänster och bredda utbudet. Det som framför allt tilltalar mig är att erbjuda kunderna det de vill ha och de ska också i förväg veta vad det kostar, avslutar Samuel Holmström.
-Samuel och Jens är bra exempel på entreprenörer som vill något mer. Med en tydlig vision och uppsatta mål har de på tre år mer än fördubblat omsättningen och kunnat göra det med god lönsamhet. Det har varit intressant att få följa dem på vägen och vi önskar dem fortsatt framgång, säger Birgitta Cajander, Norrlandsfonden.