Mellanmål som blandar nytta med nöje
Grundarna till Fibr heter Therese Holmsten och Adam Bolay och är förutom ett par även utbildad agronom och dietist. De bodde och studerade i Uppsala när de kom på affärsidén att producera en allergivänlig produkt som också är bra för hälsan.
– Tillsammans insåg vi potentialen i fibrer när det kommer till hälsa. Jag läste väldigt mycket om fibrer och insåg att det är väldigt bra för de flesta av oss. Om vi som befolkning skulle äta mer fibrer hade det haft en stor effekt på folkhälsan. Det är saker vi vet, säger Therese.
Therese och Adam menar att fibrer som näringsämne har dragits med dåligt rykte under de senaste årtiondena när proteintrenden varit stark. Högproteindieter för viktnedgång har varit populära sedan millenieskiftet och en fortfarande rådande träningstrend har fört med sig en mängd av proteinprodukter som bars, pulver och drycker.
– Fibrer är inte bra för alla, men generellt, om du är frisk och har en välfungerande mag-tarmkanal så är fibrer ultimat för att hålla sig frisk. Det fungerar förebyggande. Just nu tycker dock inte folk att fibrer är tillräckligt viktigt för att de ska äta det om det inte är gott.
Den goda smaken är en viktig del av affärsidén för Fibr. Adam menar att de flesta tänker knäckebröd när man nämner fibrer. Därför har alla bars namn som kanelbulle, chokladboll och hallongrotta, och recensionerna på Google visar att produkterna verkligen har fallit kunderna i smaken.
– Vi har haft hundra procent fokus på smak. Vi vill göra fibrer till något som är gott och något som är roligt. Något som man vill ha. Vi försöker möta människor där de är. Man kanske vanligtvis äter en kanelbulle på jobbfikat. Om vi kan få den personen att ibland byta ut den bullen till något som innehåller lite mer fullkorn, som en av våra bars, då är ju det en hälsovinst. Vi tänker mycket i form av, vad är alternativet? Vad äter folk idag och hur kan vi göra det lite bättre, menar Adam.
En annan viktig målgrupp för Fibr är allergikerna. Många som vill in på livsmedelsmarknaden går via externa producenter men Therese och Adam har valt att bygga upp en egen produktion för att kunna garantera att produkterna är helt fria från alla 14 ämnen på EU:s allergenlista. Fabriken ligger i Edsbyn i Hälsingland och för det lilla samhället är verksamheten ett välkommet tillskott till den annars trätunga industrin. Samarbetet med Norrlandsfonden och andra finansiärer har gjort det möjligt för Fibr att skala upp och företaget gör sig nu redo att flytta produktionen till en större industrilokal och addera två nya maskiner till produktionslinan.
– Att starta ett sådant här företag med egen produktion är väldigt investeringstungt. Därför är vi tacksamma att Norrlandsfonden finns och att samarbetet har fungerat så bra. Det har varit en perfekt matchning, avslutar Therese.
Therese och Adam har utvecklat nyttiga och välsmakande produkter som dessutom är allergivänliga och tillverkas i den egna fabriken i Edsbyn med en bas av fina råvaror. Det känns väldigt spännande att få följa utvecklingen i företaget, säger Johanna Ceder, Norrlandsfonden.