Senaste nyheter

 • Ung företagsamhet ger framtidshopp

  ​Vi har deltagit i juryarbetet och även delat ut priser vid de regionfinaler som genomförts inom gymnasiekonceptet Ung Företagsamhet runt om i Norrland. Jag tycker det inger stort hopp att se alla unga företagsamma tjejer och killar som lägger ner sin själ i företagandet

  Läs hela artikeln
 • Side System AB sätter färg på flygfarkoster

  ​Side System i Oviken, fem mil utanför Östersund, sysslar med konstruktion och tillverkning av kundspecifika ventilblock och hydraulcylindrar. Nu har bolaget investerat i en fleroperationsmaskin för att öka produktionskapaciteten. Detta eftersom efterfrågan på Side systems tjänster har ökat.

  Läs hela artikeln
 • Full rulle för JTM i Kiruna

  ​Verkstadsföretaget JTM Produkt AB, som bland annat tillverkar bärrullar till LKABs transportband, upplever högkonjunktur. Detta är en konsekvens av de investeringar som sker i gruvindustrin. Faktum är att JTMs bärrullar som nu behövs i stort antal för ökad malmhantering håller erkänt hög kvalitet och har en oöverträffad hållbarhet.

  Läs hela artikeln
 • Anrikt delikatessföretag investerar i Örnsköldsvik

  ​Bergströms Rökeri AB i Örnsköldsvik startades av Nikanor Bergström 1901. Ägandet har stannat kvar hos familjen sedan dess. Företaget förädlar kött, till största delen vilt som exempelvis ren och älg. Nu investerar man för att uppgradera och förbättra produktionsanläggningen.

  Läs hela artikeln
 • Gunilla och Cengiz satsar på Ammarnäs

  ​Gunilla Forsvall och Cengiz Baysak har förvärvat fjällhotellet i Ammarnäs. De har sedan 2001 drivit ortens skidanläggning med tillhörande camping och restaurang. Fjällhotellet är ett nav och en samlingspunkt för alla aktiviteter i Ammarnäs. Gunilla och Cengiz ser fram emot att utveckla verksamheten i samverkan med övriga företag i byn.

  Läs hela artikeln
 • God utveckling hos Norrlandsfondens kunder

  ​Det senaste räntebeslutet från Riksbanken är ett kvitto på att Sveriges ekonomi är i stark utveckling och att tendenserna till ökad inflation behöver mötas med räntevapnet. Jag noterar samtidigt att med en reporänta på 1,5 procent är vi tillbaka till bottennivån 2005, förra gången som räntan bottnade.

  Läs hela artikeln
 • Specialistläkare investerar i kirurgi

  ​Specialistläkarhuset i Sundsvall har investerat i en toppmodern operationsklinik för dagkirurgiska ingrepp. Med totalt tre operationssalar och toppmodern utrustning är läkarkliniken redo för de flesta typer av operationer som inte kräver övernattningsmöjligheter. Exempel är kirurgiska ingrepp i knän, axlar, händer och fötter.

  Läs hela artikeln
 • Rekordstora investeringar i norrländska företag

  ​Under 2010 noterade Norrlandsfonden ett utlåningsrekord till följd av ökad investeringsvilja i alla branscher. Nu visar prognosen att det blir omfattande investeringar även under 2011.

  Läs hela artikeln
 • KYAB jagar energitjuvarna på flykten

  ​KYABs affärsidé är att hjälpa fastighetsägare att minska sin energiförbrukning genom att kombinera mätning, visualisering och rådgivning.

  Läs hela artikeln
 • Norrlandsföretagen nyanställer – under 2011 förväntas högkonjunktur

  ​De norrländska företagen nyrekryterar för fullt. Inom det senaste halvåret har 45 procent av företagen nyanställt personal och denna trend ser ut att fortsätta under våren 2011. Bakgrunden är en stark förbättring av konjunkturläget och en tydlig framtidstro.

  Läs hela artikeln
 • Nickelfyndighet tar ett steg närmare brytning

  ​IGE Nordic är ett svenskt prospekteringsföretag som letar ädel- och basmetaller. I dagsläget ligger fokus på en nickelfyndighet i Rönnbäcken, 25 km söder om Tärnaby i västerbotten. Försiktiga beräkningar visar en mineraltillgång på ca 340 miljoner ton som kan bli föremål för dagbrott och en livslängd på gruvdriften om ca 20 år.

  Läs hela artikeln
 • Förädling är framtiden för BAC Group

  ​BAC Såg & Hyvleri har verkat sedan 1944 då Allan Carlsson satte upp ett begagnat sågverk med cirkelsåg och hyvel i Örarna, strax utanför Luleå. Företaget, som idag ingår i koncernen BAC Group, är fortfarande familjeägt. Ågarna har sedan starten kontinuerligt investerat i verksamheten med olika förbättringar och moderniseringar.

  Läs hela artikeln
 • Mer järnväg är melodin för Railcare

  Läs hela artikeln
 • Hedrande utmärkelse för insatser i Gävleborg

  ​Vid den årliga galan Eldklotet i Gävle tilldelades Norrlandsfondens Per-Erik Persson det fina priset "Årets företagssupporter i Gävleborg 2009". Priset delas ut till en/flera personer som inom offentlighetens ram som har underlättat och därmed utvecklat länets företagsamhet.

  Läs hela artikeln
 • Lakkapää satsar i norra Sverige

  ​Lakkapää AB, tidigare kända under franchisenamnet K-Rauta, bedriver idag byggvaruhandel i Torneå, Ylitorneo, Rovaniemi och Luleå. Nu vill företaget växa genom att etablera nya butiker i Kiruna och Skellefteå.

  Läs hela artikeln
 • Norrlandsfonden står stark trots finanskrisen – spänner bågen under 2010

  ​Norrlandsfonden ökade sin lånestock med tio procent till 680 miljoner kronor under 2009. Dessutom visar bokslutet att fonden står stark trots den finansiella oro som varit under året .

  Läs hela artikeln
 • Norrlandsfonden klimatkompenserar

  ​För Norrlandsfonden är det viktigt att företagen inom verksamhetsområdet kan utvecklas långsiktigt. För att detta ska vara möjligt måste regionen även i framtiden vara en attraktiv plats att bo och verka i inte minst ur ett miljöperspektiv. Detta är en ledstjärna i miljöpolicyn.

  Läs hela artikeln
 • Ola Rönnqvist blir VD för riskkapitalbolag

  ​Ola Rönnqvist från Piteå blir VD för det nybildade riskkapitalbolaget Partnerinvest AB. Ola har mångårig erfarenhet av ledande befattningar inom norrländskt näringsliv, bland annat inom bank och som VD för Polarbröd. Under sitt uppdrag som näringslivschef i Piteå kommun fokuserade han på industrifrågor och medverkade i uppbyggnaden av det energicentrum som kännetecknar Piteå idag.

  Läs hela artikeln
 • En kraftstav i skidspåret

  ​Kraftstaven Systems AB i Skellefteå har utvecklat en ny typ av skidstav för längdåkare. Den nya staven har ett vinklat handtag som ger bättre kraftutväxling. Staven är avsedd för både motionärer och elitåkare.

  Läs hela artikeln
 • Stort behov av kapital i norrländska företag under 2009

  ​Den svaga konjunkturen medförde ett stort behov av kapital i norrländska företag under 2009. Norrlandsfonden, vars topplån finansierar företag i de fem norrlandslänen, lånade under året ut 251 miljoner kronor – en utlåning som är större i jämförelse med 2008. Pengarna har skapat förutsättningar för investeringar och rörelsekapital på drygt 1,2 miljarder kronor i Norrland.

  Läs hela artikeln