29 november 2017
Vemdalen får tillskott på matkartan

Vemdalen får tillskott på matkartan

Lagom till skidsäsongen startar slår Vemdalens senaste tillskott på restaurangkartan upp sina portar. Och Bräjks Matbar har valt att gå lite mot strömmen.

 – Vår placering tillsammans med ett hållbarhetstänk från grunden särskiljer oss från de andra aktörerna här, säger Pernilla Johansson och Joel Sjelin.

Mitt i skidbacken där Björnstigen och Långsvängen delar på sig, så högt upp man kommer med bil, är byggnationerna av Bräjks Matbar i full gång. I december, när de första skidsugna besökarna börjar anlända, ska restaurangen stå klar. Här kan man fika eller äta på en maffig uteterrass med häpnadsväckande utsikt över Sonfjället, innan man fortsätter rakt ut i backen.

– Jag blev erbjuden den här tomten 2014 och kände att det var dags att göra något eget. Sedan dess har planerna varit igång, säger Joel Sjelin.

Joel, som är uppvuxen i Vemdalen, har jobbat på orten sedan 2005. Efter en gymnasial utbildning inom hotell och restaurang, har han arbetat sig fram i branschen som diskare, servitör, kock och restaurangchef. Bland annat. Även Pernilla, som ursprungligen kommer från Göteborg, har lång erfarenhet från branschen – både i Sverige och utomlands. Efter 6-7 år som säsongsarbetare i Vemdalen styrs nu flyttlasset dit på heltid.

– Bräjks har från första stund känts som en klockren idé. Joel har jobbat länge som restaurang- och personalchef och jag har tidigare arrenderat en restaurangverksamhet. Men det här blir första gången vi bygger något gemensamt från grunden, säger Pernilla.

Paret beskriver Bräjks Matbar som en klassisk backrestaurang. Här ska det serveras fika, lunch, afterski-mat och á la carte – tolv timmar om dagen – i en genuin, hemtrevlig miljö som för tankarna mot rustik stuga.

Till grund ligger dessutom ett hållbarhetstänk som ska genomsyra hela verksamheten.

– Redan när vi började bygga gjorde vi miljömedvetna val. Sedan kommer vi satsa på ekologiska viner tillsammans med lokalproducerad och kravmärkt mat. Visionen är svensk husmanskost gjord på bra råvaror med egen rök, långkok och inga halvfabrikat, säger Pernilla. Att Norrlandsfonden valt att stötta Bräjks Matbar i sin investering är ingen slump.

Besöksnäringen är den bransch som Norrlandsfonden identifierat som en av de viktigaste tillväxtbranscherna i Norrland och en fjärdedel av den totala utlåningen går till företag i besöksnäringen. Vemdalen är dessutom Sveriges tredje största skidområde och har haft en kraftig expansion de senaste fem åren. Ändå finns det utmaningar att brottas med.

– Vår största utmaning är att hitta kompetent personal. Duktiga kockar är det ont om idag, konstaterar Joel och fortsätter:

– Vårt läge är en av de faktorer som särskiljer oss från andra. Restaurangerna på området ligger antingen vid foten av backen eller i toppen dit man bara tar sig på skidor. Dagtid har vi ett optimalt läge mitt i backen men vi ligger ändå så pass långt ned att man kan ta sig hit med bil. Det ska bli väldigt spännande att se hur vi tas emot av gästerna.

Bräjks Matbar kommer att hålla öppet under vinterhalvåret med fokus på början av december till slutet av april.

- Hela destination Vemdalen är i ett expansivt läge och inte minst Björnrike står inför en mycket intressant tid med stora förändringar i området närmaste åren.Pernilla och Joel är unga och hungriga företagare som satsar lite annorlunda - något som vi på Norrlandsfonden verkligen gillar. Inriktning mot en ekologisk och närproducerad meny är även det helt rätt utifrån vår hållbarhetspolicy, säger Per-Erik Persson, Norrlandsfonden

Tillbaka till alla nyheter Tillbaka till alla nyheter