20 september 2023
Succé för Pajalas första privata tandklinik

Succé för Pajalas första privata tandklinik

Det råder stor brist på tandläkare i Norrbotten, så när Sofia Björnfot Holmström slog upp dörrarna till den nya tandkliniken Tornedalens Tandvård i september 2022 var de fullbokade nästan direkt.

Sofia Björnfot Holmström är ursprungligen från Övertorneå men flyttade till Stockholm efter gymnasiet för att studera till tandläkare på Karolinska Institutet. Efter utbildningen fortsatte hon att forska om tandlossning och dess koppling till immunförsvaret samtidigt som hon jobbade som tandläkare på en klinik i Stockholm. Efter 13 år i huvudstaden och två barn senare bestämde sig Sofia och hennes man, som är från Pajala, för att flytta upp närmare familjerna som bor kvar i Pajala och Övertorneå. I december 2019 gick flyttlasset norrut.

– Redan när vi flyttade upp funderade jag på att starta eget, men började på folktandvården och under tiden letade jag efter rätt lokal. Det fanns inga bra hyreslokaler lediga så vi tittade på villor och till slut så hittade vi det perfekta huset, säger Sofia Björnfot Holmström.

Det var i januari 2022 som hon hittade ett hus från 1800-talet som renoverats i omgångar. Fastigheten köptes med hjälp av lån från bland annat Norrlandsfonden och efter en ombyggnation så kunde dörrarna till Pajalas första privata tandklinik slås upp i september samma år – och kalendern var fullbokad för överskådlig framtid redan på premiärdagen.

– Innan vi öppnade så var det 600 personer som redan hört av sig och önskat boka tid. Vissa som inte kunnat få en tid på ganska länge. Vi försöker hela tiden skapa utrymme för fler patienter och någon enstaka kan lyckas få tid ibland men oftast är det fullt, säger Sofia Björnfot Holmström.

Efterfrågan har varit så pass stor att de nu har slutit ett avtal med en klinik i Stockholm som under perioder hyr in sig i lokalerna för att fler patienter ska kunna få den vård som efterfrågas.

– Nu har de varit här två gånger, i februari och i april, så förhoppningsvis kanske det blir en vecka varannan månad. Då får vi plats för ytterligare ungefär 40-50 patienter och det har fungerat jättebra hittills, säger Sofia Björnfot Holmström.

Tandläkaren som kommer upp och hyr lokalerna är med i samma nätverk av kvinnliga tandläkare som Sofia Björnfot Holmström. Nätverket drivs av fyra kvinnor som studerade samtidigt och som idag driver egna kliniker på olika platser i landet. Sofia har också anslutit sig till ett nätverk av privata tandläkare i Norrbotten som på samma sätt hjälper varandra utveckla verksamheterna.

– Här är det ingen konkurrens om patienterna, utan här samarbetar de privata klinikerna i stället sinsemellan och hjälper till. Det här känns verkligen som rätt ställe att driva en klinik på, säger Sofia Björnfot Holmström.

- At det ska finnas tillgång till tandvård även i glesbygd kan kännas som en självklarhet men så är inte fallet idag. Tornedalens Tandvård bidrar med sin verksamhet till att öka Pajalas attraktivitet som bostadsort. Företaget har också varit lönsamt sedan start, att man dessutom tar in tandläkare från en annan ort för att kunna ta hand om ännu fler patienter visar prov på innovativt tänkande, säger Petter Alapää, Norrlandsfonden.

Tillbaka till alla nyheter Tillbaka till alla nyheter