22 oktober 2018
Smart lösning för alla branscher

Smart lösning för alla branscher

Skyresponse är Luleåföretaget som blixtsnabbt fångade upp IoT och minst lika snabbt nu levererar larm och avvikelser från individer, maskiner eller system – och garanterar att en åtgärds görs på dessa händelser. Nu är siktet inställt på fler branscher och fler länder. Norrlandsfonden är en av finansiärerna.

Skyresponse bildades i Luleå 2007, då under namnet Skygd och som ett av de första företagen med fokus på larmapplikationer för privatpersoner.

2013 byggdes produkten om till att omfatta även trygghetslarm för vården, samtidigt som IoT sakta började smyga sig in på marknaden.

– Vi märkte snabbt att den teknik vi tagit fram pratade samma språk som det här nya och det gick att direkt applicera, säger Martin Reidevall, vd, och fortsätter:

– Det vi erbjuder idag är en molnbaserad systemlösning för larm- och händelsehantering som finns på marknaden som en del i olika IoT-lösningar, till exempel trygghetslarm. En komponent som säkerställer att larmet eller händelsen kommer fram till rätt person och att det faktiskt blir en åtgärd på det.

Det unika med produkten är att Skyresponse har en lösning som är horisontellt anpassningsbar, vilket gör att den passar alla branscher. Det behöver inte installeras någon hårdvara och systemet gör det möjligt för till exempel larm- och driftcentraler att implementera en säker lösning med stöd för gamla larmprodukter och nya IoT-lösningar.

Tillväxten just nu är riktigt stark menar Martin, inte minst sedan de valde att ta in nya ägare och nio miljoner i nytt kapital i början av 2017 för att satsa fullt ut på IoT och våga gå ut på den internationella marknaden.

– Vi är väldigt förberedda på det som sker på marknaden just nu. Våra produkter är globalt tillämpningsbara så även om vår försäljning just nu växer snabbast i Norge och då framförallt inom äldrevård, så finns det hur många tillämpningsområden som helst för vår lösning. Vi skriver globala återförsäljaravtal med globala aktörer inom IoT som till exempel med Ericsson. Det innebär att vi växer med våra kunder på den globala marknaden - vi har pågående projektdiskussioner i Karibien och USA tillsammans med våra partners.

– Här har Norrlandsfonden samt våra norrländska ägare varit otroligt viktiga. Deras långsiktiga stöd - och att våga släppa in nya ägare med rätt kompetens och kontakter i en kritisk fas – har gjort det möjligt att nå den snabba tillväxt som vi just nu har.

Vilka är de största utmaningarna just nu?

– Helt klart att nå rätt personer. Dels att nå personer som förstår vad vi håller på med hos företagen vi vill jobba med, dels att hitta kompetent personal till oss själva. Det råder krig om utvecklare i Norrbotten där vi har all vår teknikutveckling. Och det är en stor utmaning, säger Martin Reidevall och fortsätter:

– En annan utmaning är att vi till stor del också konkurrerar med dem som tycker att de själva kan göra det vi gör. Samtidigt är många av våra kunder sådana som först provat det här själva med till exempel sms och mejl, och sedan insett att det inte med säkerhet går att garantera att ett sms eller mejl faktiskt kommer fram. Därför kan de inte heller garantera tjänstens säkerhet.

-Skyresponse har utvecklat ett system som är en viktig länk inom IoT vad gäller händelsehantering. Norrlandsfonden har följt bolaget under flera år och är imponerade av de framsteg de nu gör och den position de tar inom IoT-området. Det ska bli intressant att följa deras fortsatta utveckling, säger Birgitta Cajander, Norrlandsfonden.

Tillbaka till alla nyheter Tillbaka till alla nyheter