Ridgymnasium i Hälsingland med elever från hela landet
Naturläran var läroboken i naturkunskap i den gamla svenska folkskolan. Naturlära är också namnet på det ridgymnasium i Hälsingland som drivs av hästprofilen Sigrid Bergåkra. Naturlära Ridgymnasium i Vallsta har riksintag och dit kommer elever från hela landet för att kombinera studierna med sitt hästintresse.
På ridgymnasiet läser eleverna Naturbruksprogrammet med inriktning hästhållning. De kan även lägga till extra kurser i olika ämnen samt få högskolebehörighet. Intagningskraven är höga och elevernas ambitioner likaså. Många elever tar med sina egna hästar och tillbringar många av dygnets timmar i skolan och i stallet.
Naturlära Ridgymnasium ligger på Bergåkra gård, ett lantbruk som drivs av Sigrid och hennes två bröder. Ridgymnasiet driver Sigrid på egen hand, med hjälp av ett tiotal anställda, huvudsakligen lärare och stallpersonal. Sigrids döttrar har gått eller går på skolan och är också engagerade i familjeföretagen. De är även landslagsryttare.
Den familjära inramningen och bredden på verksamheten är Naturlära Ridgymnasiums signum. Det är inte bara en skola utan en komplett hästgård där de föder upp föl, utbildar egna och andras hästar i dressyr, hoppning och fälttävlan samt bedriver försäljning av hästar.
– Här får eleverna allround-kunskap om hästhållning och hästsport. Om dressyr, hoppning, fälttävlan, trav och vagnskörning, till och med historisk brukskörning, berättar Sigrid Bergåkra. Målet är att de ska vara anställningsbara inom olika hästnära yrken, men även inom andra branscher. Hästtjejer och hästkillar har bra rykte på arbetsmarknaden. Många av dem läser vidare på högskolenivå med hästarna som fortsatt fritidsintresse.
Hon har själv gått samma väg. Från hästtjej i Hälsingland, ridgymnasium i Småland, elev hos proffstränare i Nederländerna och Tyskland, ryttare och ridlärare i Sörmland och har sedan återvänt till gården i Hälsingland. Ridgymnasiet startade hon för ett tiotal år sedan, från början i liten skala och har sedan utvecklat verksamheten steg för steg.
– Det är väldigt roligt att få komma tillbaka till sin hembygd och bidra med jobb på landsbygden där det är ont om arbetstillfällen, säger Sigrid Bergåkra. Jag är väldigt stolt över att ha kunnat starta upp verksamhet där många bönder har fått lägga ner. Man kan säga att det här är att vara en modern bonde, en entreprenör på landet.
– Men det har varit både framgångar och motgångar. För fyra år sedan förstördes skollokalerna i en brand och i fjol brann fliseldningen på gården ned till grunden, även ett mindre stall förstördes. Inga människor eller djur kom till skada, men två bränder på kort tid är lite för mycket att bära för en familj.
Norrlandsfondens engagemang startade i samband med uppbyggnaden efter den första branden, samtidigt som en omorganisation av bolaget tog form, och en satsning på att utöka med fler elever, från 10-15 till 20 elever per årskull. Sedan kom det en pandemi emellan, som lagt till ytterligare en dimension.
– Vi var faktiskt bland de första att utforma ett fjärrsystem för att kunna hålla undervisning på distans i perioder. Där vill jag ge en stor eloge till lärarna som, fast vi är lantbruksmänniskor och hästfolk, har blivit väldigt duktiga på det digitala och kunnat anpassa utbildningen för distansstudier. Det kan vara en fördel även för framtiden då eleverna kommer från hela landet och kan behöva vara hemma emellanåt.
- Naturläras ridgymnasium är en viktig verksamhet för Vallsta och som förutom att skapa kvalificerade arbetstillfällen även sätter orten på kartan inom ridsporten. Därför är det bra att Norrlandsfonden kan vara med och finansiera investeringar i en utbildning med riksintag, säger Johanna Ceder, Norrlandsfonden.