21 september 2023
Multinationellt tillväxtföretag på hjul

Multinationellt tillväxtföretag på hjul

Eker Bicycles tillverkar och säljer högpresterande cyklar gjorda av bambu. Produktionen av ramarna sker i Uganda, cyklarna monteras i Härnösand och den största marknaden finns i Tyskland.

Historien om Eker Bicycles tog sin början 2017 i Ugandas huvudstad Kampala där grundarna Johan Mast och Stefan Krisch för första gången introducerades för en cykel gjord av bambu. Johan Mast hade då nyligen avslutat ett fem år långt uppdrag som generalsekreterare för svenska Läkare utan gränser och jobbade som konsult samtidigt som både hans och Stefans partners var stationerade på den svenska ambassaden i Kampala.

– Bambu har använts för olika slags byggnationer runt om i världen sedan urminnes tider. Det är både starkt och flexibelt samtidigt som det är miljövänligt. De aspekterna gjorde att vi ville visa att det går att bygga en riktigt bra cykel i bambu, och vi har bevisat att det faktiskt går, säger Johan Mast, vd på Eker Bicycles.

Efter ett år av utveckling och design hade de sin första fungerande prototyp. Stefan Krisch, som är civilingenjör stod för själva konstruktionen medan Johan Mast ansvarade för designen. Under hela utvecklingsperioden betalade de för allt ur egen ficka. 2020 inleddes ett samarbete med svenska Thule som också har hjälpt dem med marknadsföring, och tagit med deras cyklar på mässor. I slutet av 2021 blev de kontaktade av Europas största cykeltidning som ville testa deras cykel. Det blev ett avgörande ögonblick i deras fortsatta utveckling.

– Vi skickade en cykel till dem och kände att om det här testet inte faller väl ut, då lägger vi ner. Vi skulle helt enkelt inte ha råd att börja om med utvecklingen. Sen kom artikeln i januari 2022 och de hyllade cykeln. De skrev det som vi själva kände: att det är förvånande över vilken bra standard och prestanda cykeln har i kombination med den ekologiska bonusen, säger Johan Mast.

Idag har de fem anställda som arbetar med att tillverka cyklarna i Kampala och nu har de för första gången tagit in externt kapital för att kunna nå ut på en bredare marknad. Där har bland annat Norrlandsfonden varit med och finansierat.

– Tack vare den externa finansieringen så har vi kunnat satsa mer på marknadsföring och synlighet. Tidigare har vi varit helt självfinansierade och det här tillskottet ger oss mer utrymme att växa och då är det naturligt att satsa på Tyskland som är en väldigt stor cykelmarknad. Norrlandsfonden är också intresserade av verksamheten, på ett annat sätt än vad en traditionell finansiär kanske skulle vara. De hör av sig och frågar hur det går och så vidare. Det känns väldigt bra, säger Johan Mast.

- Eker Bicycles är ett mycket spännande företag som nu är på väg att möta en större marknad. Det sociala ansvarstagandet som präglar hela företaget tillsammans med miljöeffekterna av att göra cyklar med finish och prestanda i toppklass i ett förnyelsebart material är helt unikt och gör att vi är övertygade om att marknaden kommer fortsätta visa ett ökande intresse. Vi ser mycket fram emot att få följa Johan och Stefan på deras tillväxtresa framgent, säger Daniel Moberg, Norrlandsfonden.

Tillbaka till alla nyheter Tillbaka till alla nyheter