19 mars 2018
Maxmoduler inför samarbete – och dubblar vinsten

Maxmoduler inför samarbete – och dubblar vinsten

På två år har Maxmoduler fördubblat sin omsättning och är nu i full gång med att öppna ytterligare en anläggning.

Enligt Christer Hedlund, vd, stavas framgången samarbete och tillåtelse att göra både rätt och fel.

Det är snart tre år sedan Christer Hedlund köpte Maxmoduler. Det Lyckselebaserade byggföretagets huvudprodukt är kundanpassade personal- eller arbetsbodar som byggs utifrån prefabricerade byggelement. Marknaden sträcker sig över hela Norden även om största delen av alla bodar säljs inom Sverige.

Den dynamiska produktionslinjen gör att tillverkningsprocessen kräver en del av de anställda – dels genom flexibilitet men också genom samarbete. Något som Christer Hedlund tagit väl fasta på.

– När jag tog över företaget visste jag direkt att jag inte ville vara en chef enligt gammeldags modell. Jag vill inte vara den som kommer och pekar utan vill få gruppen att arbeta tillsammans. Jag tror på att styra med lösa tyglar och att låta folk göra både rätt och fel. Alla ska också ha en möjlighet att utvecklas.

Den modell som idag är väl inarbetad finns dokumenterad som policys upphängda på väggarna i kontorsbyggnaden. Teamkänslan är ett faktum och tanken om att forma ett lag som ska kunna jobba över gränserna på de olika stationerna vässas hela tiden i form av bland annat uppföljningsmöten och lojalitetsprogram.

– Det här är absolut ett steg i lagbygget vi håller på med. Vårt lojalitetsprogram liknar Ikeas. Det innebär att man får ut en summa pengar beroende på hur det går för företaget och hur mycket man själv bidragit.

Och modellen har visat sig vara framgångsrik. På två år har omsättningen dubblats och man är i full färd med att bygga ytterligare en anläggning.

– Vi vill kunna växa ännu mer och även kunna erbjuda snabbare leveranstider. Sättet vi arbetar på – att bygga i fabrik – är den nya tidens sätt att jobba. Genom att bygga inomhus håller man det torrt och rent. Jag tror att många byggprojekt utomhus över tid kommer att försvinna. Det är ett ineffektivt sätt att jobba på.

Jag har nu följt Maxmoduler under flera år och glädsförstås åt företagets fina utveckling av både omsättning och resultat. Utöver detta slås man också av den positiva stämning och den samarbetsanda som genomsyrar företaget. Produktionsprocessen är arbetskraftsintensiv och det ställer stora krav på ledarskap, säger Anna Hedström, Norrlandsfonden.

Tillbaka till alla nyheter Tillbaka till alla nyheter