Jämtland – Fyra av fem byggföretag tror på starkare byggmarknad
Stämningsläget i länet låg fortsatt på ett normalläge, vilket det gjort under hela året. Branschvis var det dock bara den för länet stora privata tjänstesektorn som stärkte sitt läge medan övriga branscher rapporterade om ett svagt eller mycket svagt läge.
Handeln i Jämtland signalerade fortsatt om ett svagt läge.Både utfallen av på försäljningen och förväntningarna på densamma under det kommande kvartalet låg något under det normala. Framför allt tyngdes dock bedömningarna relativt stora lager. Däremot stärktes förväntningarna på försäljningen på längre sikt till en neutral nivå.
- Bedömningarna av lönsamheten var mycket svaga och inte heller någon stor arbetskraftsbrist verkade råda, vilket bekräftade bilden av att läget för branschen är svagt, säger Petter Alapää, Norrlandsfonden
Tillverkningsindustrin i länet har gått från ett mycket starkt läge för ett år sedan till att nu ligga på gränsen mellan svagt och mycket svagt. Den mest bidragande orsaken till detta har varit bedömningarna av färdigvarulagren som gått från för små till att nu rapporteras vara för stora av en klar majoritet av företagen. Även mycket svaga bedömningar av orderstockarnas storlek och lägre förväntningar på produktionsvolymen bidrog till försvagningen.
- Lönsamheten bland industriföretagen bedömdes fortsatt som svag och kapacitetsutnyttjandet sjönk något till 80%, vilket bekräftade det svaga läget. Andelen industriföretag som signalerade arbetskraftsbrist ökade dock fortsatt och en stor majoritet signalerade om att de inte lyckas rekrytera, säger Petter Alapää.
Privata tjänstenäringar i Jämtland var alltså den bransch som bidrog positivt till att hålla uppe läget för näringslivet totalt i länet. Utfallet för tjänsteföretagen avseende hur efterfrågan varit och hur verksamheterna utvecklats var dock i nivå med det normala. Mycket positiva förväntningar på efterfrågan kommande kvartal drog dock upp konfidensindikatorn.
- På ett halvårs sikt var man än mer positiva. Som motvikt till den positiva bilden var att lönsamheten fortsatt bedömdes som svag och att antalet företag som rapporterade om brist på arbetskraft minskade, säger Petter Alapää.
För byggindustrin försvagades bedömningarna väsentligt senaste kvartalet. Framför allt var företagen mer negativa till orderstockarnas storlek men även förväntningarna på antalet anställda drogs ned. Byggföretagen rapporterar också fortsatt om att antalet anställda minskat vilket man gjort varje mätning de senaste sex kvartalen. -
- Till det positiva för branschen hör att man successivt blivit mer positiva om hur byggmarknaden kommer att utvecklas och nu tror fyra av fem företag att byggmarknaden kommer att stärkas på ett års sikt, avslutar Petter Alapää.