21 november 2018
Hantverk i världsklass präglat av hållbarhetstänk

Hantverk i världsklass präglat av hållbarhetstänk

Sandlund/Hossain i Härnösand designar och säljer väskor och portföljer sedan 2016. Man äger även 100 % av Böle Garveri AB utanför Piteå och har därigenom över 100 års erfarenhet av garveri och skinntillverkning i ägarfamiljen.

I början av 1900-talet fanns cirka 800 garverier i Sverige. De framställde läder för bruksföremål och försåg folk med sadlar och seldon. I dag finns bara tre kvar. Ett av dem är Bölebyns Garveri. Det grundades år 1899 av Oskar Sandlund. Idag är det Anders Sandlund, barnbarnsbarn till Oskar som driver garveriet. Bolaget är kunglig hovleverantör och erbjuder exklusiva väskor samt ett antal ryggsäckar och förkläden.

Sandlund/Hossain designar och säljer egentillverkade väskor och portföljer främst inom damkollektion i kvalitetssegmentet med en tydlig hållbar prägel i tillverkning och materialval. Tillverkningen i Sandlund/Hossain sker i Bangladesh i den sömnadsfabrik som man äger tillsammans med Tulin Hossain. Verksamheten där bedrivs med stort socialt ansvarstagande och Sandlund är där flera gånger årligen.

-Visionen är att, utifrån våra unika erfarenheter i Böle, bygga upp ett hållbart och miljövänligt eget garveri i Bangladesh för att på allvar visa modebranschen att det är möjligt och att samtidigt garantera tillgången på högkvalitativa skinn, säger Anders Sandlund.

Kopplingen till Bangladesh uppstod när Sandlunds föräldrar på 70-talet volontärarbetade i landet och lärde känna familjen Hossain, som man sedan bibehöll kontakten med, och så småningom inledde ett affärssamarbete med.

-Konkurrensen i modebranschen är tuff. När det gäller skinnvaror finns det få aktörer med en tydlig hållbarhetsprofil. Här är Sandlund/Hossain och Böle Garveri väl positionerade, säger Daniel Moberg, Norrlandsfonden.

För mer information kontakta:

Anders Sandlund, Sandlund/Hossien, [email protected]

eller

Daniel Moberg, Norrlandsfonden, [email protected]

Tillbaka till alla nyheter Tillbaka till alla nyheter