07 juni 2017
Handsågar från Edsbyn till Afrika

Handsågar från Edsbyn till Afrika

Från Edsbyn till Afrika. G-Man Tools är företaget som exporterar sågar och sågblad till hela världen.

– Svenskproducerade produkter har gott rykte utomlands, säger Ulf Bäckström, vd.

När Ulf Bäckströms far bildade G-Man Tools (då Edsbytool AB) 1984 i mitten av Hälsingeskogarna, fanns tanken på export redan där. Men medan många väljer att rikta in sig på de tyska och amerikanska marknaderna, har G-Man Tools tagit en annan väg.

– Att vara exportorienterade har alltid varit en del av vår strategi. Men vi har valt att titta på utvecklingsländerna i Mellanöstern, Afrika och Asien. Där är vi lite unika, säger Ulf Bäckström.

Idag exporteras 80 procent av produktionen av handsågarna och sågbladen utomlands till mer än 30 olika marknader världen över. Inte minst till de afrikanska länderna där G-Man Tools jobbar med en eller två samarbetspartners per marknad.

– Vi har varit lyhörda och lyckats bygga goda relationer. Man måste ha känselspröten ute, känna hur vindarna blåser, och det är vi duktiga på, konstaterar Ulf Bäckström och fortsätter:

– Det blir en del resor och många har vi gjort affärer med så länge att man blir som vänner.

Norrlandsfonden har varit finansiär till G-Man Tools sedan 2007. Tack vare dem har man kunnat investera i större lokaler och nya maskiner vilket gör att G-Man Tools står väl rustade för framtiden.

– Vi har ett otroligt gott rykte. Det har svenskproducerade produkter över lag. Sedan är det klart att det finns utmaningar som det klassiska asiatiska hotet. Det är inget nytt, det har vi levt med länge. Men för mig är det helt otänkbart att ha produktionen någon annanstans än här.

- G-Man Tools är ett utmärkt exempel på hur ett i sammanhanget litet svenskt företag, tack vare drivet och långsiktigt management och tydlig affärsidé i tuff konkurrens med internationella aktörer, kan nå en stark position på marknader långt ifrån Sverige. Norrlandsfonden har som finansiär stöttat bolaget i olika skeden i utvecklingen, och jag är övertygad om att G-Man kommer att fortsätta kapa åt sig nya affärer i många år framåt, säger Lars Johansson, Norrlandsfonden.

Tillbaka till alla nyheter Tillbaka till alla nyheter