22 augusti 2022
Climateview bekämpar klimatförändringar med mjukvara

Climateview bekämpar klimatförändringar med mjukvara

Climateview grundades 2018 av Tomer Shalit och Einar Bodström. Tomer, som har en bakgrund inom interaktionsdesign, biotech och matematik, jobbade tidigare som agil coach och hjälpte stora företag att göra komplexa transformationer. Någon gång under arbetet väcktes en tanke, att samma metodik som används för de stora bolagstransformationer skulle kunna användas i klimatomställningen för att få alla aktörer att sträva åt samma håll. I en första prototyp låtsades han att Sverige var hans kund och använde metodiken för att simulera en omställning av det svenska transportsystemet.

– Tomer hade idén printad på en fyra meter lång plansch. När han rullade ut den för att visa mig sa jag att om du gör det här, och bara det här, så är jag bolagets första investerare. Det var så vår resa tillsammans började, berättar Einar Bodström, CGO på Climateview.

Tomers idé utmynnade i ett analysverktyg som kommuner och städer kan använda på resan mot att bli fossilfria och klimatneutrala. Verktyget är en prenumerationstjänst där avgiften baseras på stadens storlek. Städer kan jämföra sig med varandra och ta del av andras lösningar.

– Det som förut tog konsulter ett halvår att kartlägga kan vi göra på tio sekunder. Det är därför vi har valt att arbeta med städer från första början. Städer är symmetriska och städer vill dela data med andra. Det vill säga, vad Umeå gör kan Härnösand få nytta av i systemet.

Idag har de 150 städer som på något sätt är registrerade i verktyget, varav de flesta är europeiska, men Climateview har också börjat etablera sig på den nordamerikanska marknaden.

– Än så länge har vi bara skrapat på ytan. Vi får väldigt många förfrågningar från Japan och även andra delar av världen. Ambitionen är att få hela stadsadministrationen att använda Climateview och att få det finansiella systemet att använda det för att hjälpa städer att finansiera sin omställning.

Klimatteknologi är ett av de det hetaste investeringsområdena just nu och Einar förnekar inte att de är väldigt uppvaktade.

Det är väl lite högfärdigt att säga att man är snyggast i stan men ja, det stämmer. Vi får förfrågningar av kunder och investerare men också om att föreläsa och av andra som vill samarbeta. Så var det absolut inte i början. När vi startade Climateview så visste vi inte att klimatfrågan skulle växa så explosionsartat som den gjort. Det talades absolut om klimatomställningen men den sågs inte som en affärsmöjlighet i så stor utsträckning. Det är en enorm skillnad mot idag. 

Norrlandsfonden var en tidig finansiär till bolaget.

– Alla investerare som kommer in så pass tidigt som Norrlandsfonden gjorde är väldigt värdefulla. Allt man har då är en idé och en övertygelse om att man kan genomföra den. Nu har vi lyxen att investerare knackar på vår dörr flera gånger om dagen, men i början hade vi inte det. Norrlandsfonden tillsammans med andra aktörer har varit superviktiga för oss.

De senaste åren har Climateview tagit in stora investeringar.

I höstas fick bolaget in 100 miljoner kronor från några välkända investmentbolag. Dessutom har tunga namn adderats till styrelsen, bland annat miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand.

– När vi bestämde oss för att köra frågade vi oss själva hur vi gör störst skillnad på kortast tid och hur formen för det skulle se ut. Oavsett vad man tycker om det så är det ett faktum att “Money runs the world”. Om vi ska göra en tillräckligt stor skillnad tillräckligt fort så är det de regler vi spelar efter. Därför driver vi företaget som ett aktiebolag som vi finansierar med externt kapital. Det skulle inte gå annars, vi har för bråttom helt enkelt. Jag och Tomer hade samma inställning när vi träffades, om vi inte får till klimatet och klimatförändringarna så spelar inte något annat någon roll. Det här är det sätt som vi ser att vi kan bidra mest kraftfullt till för att påskynda omställningen till en fossilfri ekonomi.

Utöver klimatfrågorna ser Einar att analysverktyget kan användas till andra samhällsfrågor.

– Vårt samhälle kommer alltid att behöva utvecklas. Vårt ursprungliga mål var att hjälpa till att uppfylla Parisavtalet men vårt system kommer även att kunna användas för andra samhällstransformationer.

- Climateviews produkt ska användas för att accelerera omställningen för att nå klimatmålen inom Parisavtalet. Den visualiserar fakta och visar tydligt på olika åtgärders effektivitet. Nytänkandet och pedagogiken imponerar och jag ser fram emot att få följa deras fortsatta resa, säger Anna Asplund, Norrlandsfonden.

Tillbaka till alla nyheter Tillbaka till alla nyheter