05 november 2018
Clavister gör världen säkrare

Clavister gör världen säkrare

Med sina egenutvecklade lösningar skapar de heltäckande nätverkssäkerhet för stora företag världen över. Sedan starten 1997 har Örnsköldsvikbaserade Clavister gått från litet familjeföretag till en prisbelönt och ledande säkerhetsleverantör.

Cybersecurityföretaget Clavister är specialiserade inom nätverkssäkerhet och skyddar större företag och myndigheter från olagliga intrång i nätverken.

Idag är de den ledande säkerhetsleverantören för fasta, mobila och virtuella nätverksmiljöer och deras prisbelönta lösningar ger företag, molnleverantörer och teleoperatörer bästa möjliga skydd mot befintliga och nya hot.

Förra året firade Clavister 20 år – och med nästan 200 anställda och produkter i 150 länder har det hänt en del sedan starten.

– Vi började som ett mjukvaruföretag med konsulter. Men den teknik som är grunden till det vi har idag, växte fram redan då. Det har krävt otroligt mycket tekniska investeringar och vi har satsat en hel del pengar. Här har Norrlandsfonden varit till hjälp vid två tillfällen med konvertibelt lån. För oss är de ett regionalt komplement och en trygghet för de privata finansiärerna, säger John Vestberg, vd.

Huvudsätet ligger i Örnsköldsvik där drygt 100 personer arbetar. Men till skillnad från andra företag i liknande sektor, har det inte varit särskilt svårt att hitta tekniskt kompetent personal.

– Vi har haft ganska lätt att hitta personal. Vi har nästan 25 olika nationaliteter som jobbar hos oss, som flyttat till Örnsköldsvik från andra delar av världen. Däremot är vi i ett läge nu där en utmaning kan vara att hitta en annan typ av kompetens. Med nästan 200 anställda är vi i behov av annan typ av ledarerfarenhet och expertkompetens inom vissa områden – och det kan vara svårare att hitta. Växer man snabbt dyker det upp vissa växtvärksproblem. Det som en gång var ett familjeföretag är nu ett stort företag. Men vi vill ändå behålla det där lilla.

Clavisters produkter och tjänster är idag tillgängliga via ett världsomspännande nätverk av distributörer och partners. Fokus har dock lagts på Norden, de tysktalande regionerna i Europa samt Japan. Där investerar man mest och har flest kunder.

Vad gör er unika?

– Den här typen av produkter förutsätts fungera och följa vissa bestämmelser. Så där skiljer vi oss inte så mycket från andra även om vår teknik är väldigt bra. Lyfter man blicken så är det unika med oss faktiskt att vi är svenskar. Det finns få europeiska leverantörer, och i princip bara vi i Sverige. De flesta är amerikanska. Och ser man till exempel på Japan, kan det vara lite känsligt att köpa den här typen av produkt från USA. Vi ses som en opolitiskt bunden leverantör som man helt enkelt kan lita på, säger John Vestberg.

Vad har ni framför er just nu?

– Just nu arbetar vi som mest med att expandera vår försäljningsorganisation, så att vi får ut våra produkter och lösningar i allt större omfattning. Historiskt har vi fokuserat mycket på teknik, men vi balanserar nu upp det med en mer kommersiell satsning. Vi har en femårig affärsplan som vi följer, där ambitionen är att nå en miljardomsättning och god lönsamhet.

- Clavister är ett unikt och mycket spännande företag. Deras säkerhetsprodukter är i absolut världsklass och med den snabba globala digitaliseringstakten finns en mycket stor potential, samtidigt som man lyckas med det viktiga att attrahera spetskompetens till Norrland. Det ska bli mycket spännande att även fortsatt få följa utvecklingen, säger Daniel Moberg, Norrlandsfonden. 

Tillbaka till alla nyheter Tillbaka till alla nyheter