27 september 2023
Byggde nya lokalerna med egna händer

Byggde nya lokalerna med egna händer

När utvecklingen slutligen slog i taket i de ursprungliga lokalerna så stod Niklas inför en ny utmaning: bygga nytt eller acceptera begränsningarna. Inom kort stod han själv med hammaren i handen.


Hede Kött och Chark grundades 1998 av köttmästare Kent Forsling. Bolaget var från början tänkt som en resurs för de lokala jaktlagen där de kunde lämna in sina fällda älgar och få dessa slaktade och nedstyckade i styckdetaljer. Men företaget utvecklades snabbt och inom kort bedrev de även försäljning av egna charkuteriprodukter. Sommaren 2017 förvärvade Niklas Persson och en kompanjon företaget och 2020 tog Niklas över som ensam ägare av aktiebolaget. Sedan övertagandet har han även fått ett antal utmärkelser för sin verksamhet, bland annat Årets nyföretagare i Jämtland/Härjedalen och Årets serviceföretag i Härjedalens kommun.

– Kort efter att vi tog över fick vi en hel del publicitet och uppskattning som visar att våra kunder var nöjda med det vi gjorde. Vi insåg ganska snabbt att det fanns möjligheter att utveckla verksamheten. Vi började ta in mer kött men insåg ganska snart att om vi skulle fortsätta utvecklas så behövde vi också större lokaler, säger Niklas Persson, ägare av Hede Kött och Chark. Under 2020 påbörjades planeringen av bygget av de nya lokalerna och året efter satte Niklas spaden i marken för bygget på hela 500 kvm som bland annat finansierades av Norrlandsfonden.

För till skillnad från många andra entreprenörer så valde Niklas Persson att bygga de nya lokalerna på egen hand från grunden och uppåt. Det var kanske inte det självklara valet men jag började ta in offerter och insåg snart att jag behövde göra allt själv för att få det precis som jag ville ha det. Här har Norrlandsfonden också varit helt avgörande för det är inte helt lätt att få lån av banken för hela kostnaden av en industrifastighet ute på landsbygden, säger Niklas Persson. I augusti 2022 kunde de till slut öppna dörrarna lagom till jaktsäsongen samma år. De nya lokalerna består också av en butik på 150 kvadrat där de säljer lokalproducerade charkuterier och köttprodukter. Men det dröjde inte länge förrän Niklas gick i nya tankar om att vidareutveckla verksamheten. Nu arbetar han för fullt med att utveckla bolaget till ett fullvärdigt slakteri.

– Vi vill utveckla tjänsterna så att de lokala bönderna kan lämna in sina djur hos oss. Idag tar vi bara emot vilt som är skjutna i skogen. På det här sättet får vi också fler ben att stå på och jämnare sysselsättning under hela året. Den utvecklingen kommer nog också kräva en liten tillbyggnad, säger Niklas Persson.

- En välbehövlig satsning dels ur ett arbetsmiljöperspektiv men även för att fortsätta utveckla högkvalitativa, hållbara produkter. Tillgång till bra älgslakt och styckning är viktigt på landsbygden och Niklas förädling i egen butik skapar goda förutsättningar för ”från skog till bord” både för den lokala marknaden och för besöksnäringen i Vemdalen och Västra Härjedalen, säger Per-Erik Persson, Norrlandsfonden.

Tillbaka till alla nyheter Tillbaka till alla nyheter