Crosser sparar stora summor åt industrin
Deras mjukvara ger både konkurrensfördelar och stora kostnadsbesparingar åt industriföretag i Europa. Med sin supersnabba realtidsmotor ska Crosser Technologies bli bäst – i världen.
Föreställ dig att du har en termometer utanför fönstret. När temperaturen ökar öppnas fönstret samtidigt som du får ett mejl om detta. Mjukvaran bakom trolleritricket är Sundsvallsbaserade Crosser Technologies realtidsmotor som kan processa data i princip då det sker. Ett faktum som en rad industriföretag, maskintillverkare och maskinägare förstått fördelarna med. Och fler ska det bli.
I början av 2016 kopplades Martin Thunman samman med Ulf Björklund och Johan Jonzon. De hade byggt en mjukvara som de försökt bilda bolag runt. Martin som jobbat med unga tech-företag som vill erövra världen sedan 2001, såg potentialen och slog sig samman med Sundsvallsborna.
Det första trion gjorde var en ordentlig marknadsanalys och ganska snart såg de industrin som allt mer går mot en framtid där man ska koppla upp sig mot maskiner.
- Med denna realtidsmotor kan man göra många intressanta saker. Men vi såg snabbt fördelarna med att till exempel kunna förutspå om en maskin kommer att gå sönder och därmed föregå driftstopp. Ett litet stopp kan få en hel fabrikslina att stå still och där finns väldigt mycket pengar att spara, säger Martin Thunman och fortsätter:
- För industrin är IoT idag en stor fråga. En av de största som diskuteras i styrelserummen. Om man inte hänger med, tappar man kunder.
Målet idag är bli bäst i världen inom industrin – något Martin Thunman menar att de redan är. På den europeiska marknaden inom Intelligent Edge Computing är Crosser Technologies ledande.
- Det är väldigt stora jättar som är och tassar i samma spår som oss, men vi ligger ändå bäst till. Det unika med vår realtidsmotor är att den är väldigt, väldigt snabb. Inom millisekunder kan den analysera, aggregera, filtrera och ta beslut. Dessutom har vi byggt ett extremt lättanvänt användarverktyg. Det här är viktigt inom industrin då det är svårt för dem att hitta it-resurser som ska sköta detta.
Vad är nästa steg för Crosser Technologies?
- Vi försöker hitta andra marknader och har varit på internationella konferenser hela våren. Vi satsar på Europa och ambitionen är att vara ett globalt företag med kontor i andra länder. Som för andra små, relativt nystartade företag gäller det gå från de första kunderna till en större volym. Och att lyckas med vår egen rekrytering.
- Gänget i Crosser har gjort en remarkabel utvecklingsresa med en produkt helt rätt i tid, utvecklingen inom IOT är bara i sin linda. Extra roligt med etableringen i inkubatorsmiljön Bizmaker, ytterligare ett exempel på att Sundsvall som IT-stad ligger i den absoluta framkanten i Sverige, säger Per-Erik Persson, Norrlandsfonden.