22 september 2024
Norrlandsfonden vill göra skillnad för bostadsbyggandet i norra Sverige

Norrlandsfonden vill göra skillnad för bostadsbyggandet i norra Sverige

– Det är en otrolig möjlighet, och för mig nästan obegripligt att fastighetsbranschen inte bemödat sig om att flytta sina positioner upp i norr. Det här har pågått en längre tid och det är miljarders miljarder som redan har investerats. Om både små och stora företag kan fatta investeringsbeslut på 200 miljarder de kommande åren, hur kan fastighetsbranschen inte se en långsiktig affär där? frågade regeringens industrisamordnare Kristina Alvendal.

Susanne Olofsson, projektledare på Norrlandsfonden, betonade att industriomställningen i Norrbotten inte är en fabrik, utan flera projekt.

– Det är klart att det finns risk men vi måste tro på utvecklingen. Vi måste titta på att det inte är en industri utan flera, för det balanserar, blir tryggare mark att stå på. Det kommer upp en massa affärsmöjligheter.

David Sundström, vd för byggföretaget Lindbäcks, tror att okunskap är en viktig orsak till de få investeringarna i fastigheter.

– Det har funnits en oförmåga att till sig den här utvecklingen och norra Sverige har varit i medieskugga. Man förstår inte den här frågan, så där har vi ett jobb att göra. Och vi måste tvingas titta på våra affärsmodeller, följer vi pengarna eller följer vi befolkningshistoriken?

Han menar att det här inte är en Norrbottensfråga eller ens en Norrlandsfråga. Det finns krafter i dag som driver på stora investeringar på många håll utanför storstäderna.

– I 40 år haft en stark urbaniseringstrend. Men det händer något. Det är drivet av grön omställning, av Nato. Det påverkar min affärsmodell och det bör påverka andra fastighetsbolag. Den som sover och satsar innanför tullarna kommer att klara sig men det är inte där tillväxten kommer att ske. Kasta ut Excelarket och fundera över hur framtiden ser ut!

Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör på Region Norrbotten, berättade att det krävs 20 000-30 000 inflyttade bara för industrijobben.

– De här människorna behöver någonstans att bo. Finns det inte bostäder kommer inte människor. Marknaden har inte vaknat än. Det kanske inte är så konstigt för fabrikerna byggs nu. När de väl går in i produktion behöver det finnas bostäder. 11 av 14 kommuner har underskott på bostäder redan idag.

Kristina Alvendal lyfte fram att behoven av investeringar inte bara omfattar bostäder.

– Det bästa stödet vi som samhälle kan ge expansiva kommuner är att se till att det finns infrastruktur och fungerande samhällsfunktioner. Vi behöver hitta aktörer som är intresserade av att delta i ett större samhällsbygge.

Janus Brandin efterlyste ett starkare engagemang från regeringen.

– Vi behöver dubbelspår, mål-år på Norrbotniabanan, mer elproduktion och elnät och där behövs ett engagemang. Det som händer i Norrbotten är bra för Sverige. Lyckas vi är vi först ut i världen och kan definiera svensk industri i 100 år framåt. Vi ser gärna att det här samhällsengagemanget finns även på Rosenbad, i större utsträckning än tidigare. Fönstret är öppet just nu för att vi ska kunna ta täten, annars kommer någon annan att göra det. Vi har också kort tid på oss för att lösa klimatutmaningarna. SSAB minskar Sveriges utsläpp med 10% på ett bräde. Klimatnyttan med den här industrin är enorm.

Susanne Olofsson berättade om Norrlandsfondens pilotprojekt för att pröva en ny finansieringsmodell för byggprojekt. Modellen är tänkt att avlasta risken och öka likviditeten för byggherren under de första kritiska åren innan en fastighet står helt klar och är fullt uthyrd.

– Vi drog igång projektet som ett resultat av Peter Larssons utredning. Vi sa ”Inget torrsim utan vi prövar”. Skellefteå får på detta sätt 108 lägenheter byggda av Lindbäcks, sade Susanne Olofsson.

Just avlastning av risk är något som verkligen skulle hjälpa de aktörer som just nu kämpar med att göra verklighet av potentialen med den gröna omställningen, menade Janus Brandin.

– Riskdelning är det kommuner och företag frågar om, någon måste vara med och dela på risken, tillhandahålla krediter och lån. Det är rimligt att staten tar den risken med tanke på att industrins omställning kommer att ge skatteintäkter på uppåt 35 miljarder per år, varav 80 procent går till staten.

Panelsamtalet hölls under Business Arena på Stockholm Waterfront Congress 19 september. Region Norrbotten medverkade där tillsammans med Invest in Norrbotten samt sju kommuner: Luleå, Gällivare, Pajala, Boden, Piteå, Överkalix och Älvsbyn.

https://utvecklanorrbotten.se/...

Tillbaka till alla nyheter Tillbaka till alla nyheter