Fjällveterinären har fokus på både djur och människor
I jämtländska Strömsund driver veterinär Anna Pamuk en smådjursklinik under företagsnamnet Fjällveterinären. Upptagningsområdet är stort, hit kommer djurägare från Jämtland, Västernorrland och Västerbotten. Kliniken är specialiserad på jakthundar, som det finns gott om i Norrlands inland.
Anna Pamuk kom till Jämtland för drygt tjugo år sedan, till ett jobb som distriktsveterinär och har blivit kvar i länet. 2008 öppnade hon egen mottagning, som sedan vuxit successivt genom åren. Idag jobbar ett tiotal anställda på kliniken: tre veterinärer, en narkossköterska, fyra djurvårdare samt även kock och köksbiträde. Till kliniken hör nämligen en restaurang där djurägarna kan koppla av under behandlingen.
– Jag startade Fjällveterinären för att jag ville skapa en annorlunda veterinärklinik med inriktning både på sjukvård och friskvård samt på arbetande hundar, framför allt jakthundar. Där har vi vår spetskompetens, berättar Anna Pamuk. Jag ville ha en klinik som även har människan i fokus, vilket kanske låter lite pretentiöst. Men som djurägare är man väldigt orolig när man kommer hit med sitt djur. Det måste vi också kunna hantera och det har varit ett vinnande koncept från början.
– Jag vet hur det känns att sitta i ett tråkigt väntrum, med en kaffemaskin i bästa fall, man får ingen information och tittar in i en kal vägg. Allt det där ville vi göra annorlunda, särskilt då många har rest långt. Omhändertagandet borde vara självklart, men är inte det ens i humanvården.
För två år sedan utvidgades klinikens verksamhet genom nya och större lokaler, i en helt ny fastighet.
– Vi var väldigt trångbodda och så hade det vuxit fram en idé om att vi skulle kunna göra så mycket mer för djurägare som kommer långväga ifrån: operationer, rehab, tandbehandlingar etc. Därför byggde vi en helt ny veterinärklinik kombinerad med en restaurang och en liten butik.
Finansieringen av en affärsfastighet och näringsverksamhet i en inlandskommun som Strömsund ställer särskilda krav. För Fjällveterinären handlade det om en total investering på 10 miljoner kronor.
– Eftersom det var en långsiktig plan hade vi en grundplåt med egna medel. Sedan fick vi stöd av Europeiska jordbruksfonden och banklån till fastigheten. Men då saknades kapital till den övriga investeringen, innan Norrlandsfonden kom in. Utan dem hade det varit svårt.
Den nya mottagningen stod färdig vintern 2020, en månad innan pandemin bröt ut och drabbade många näringar. Fjällveterinären påverkades på olika sätt, men lyckades parera konsekvenserna och nu är det full fart på klinikens verksamhet igen.
– Till största delen är det hundar som vi behandlar, naturligtvis även katter, men sedan kan det komma in lite udda djur efter-som vi ligger där vi ligger och det är långt till andra mottagningar. Vi har behandlat papegojor, hamstrar, orm och ren. Man gör det man kan och sedan får man ta hjälp på nätet och via telefon.
Fjällveterinären har utsetts till Årets serviceföretag i Jämtland/Härjedalen. Anna Pamuk är också författare, föreläsare och skribent i Jaktjournalen och i Länstidningen Östersund. Hon håller kurser i friskvård och akutsjukvård av hundar, med sin specialistkompetens på jakthundar. Veterinärbranschen har på kort tid genomgått stora förändringar där koncerner har tagit över allt mer.
– Det är både bra och dåligt, tycker Anna Pamuk. Det positiva är att det finns dygnet-runt service i hela Sverige. Det negativa är att det inte blir lika personligt. Det är viktigt att det finns en motpol med oberoende kliniker, så att man kan skapa den profil som man vill ha.
- Fjällveterinären som bedriver en trivsam veterinärklinik i Strömsund bestämde sig för att bygga en egen fastighet för att skapa precis de förutsättningar man ville ha både för den egna verksamheten, personalen och kunderna. Man ville också skapa rätt förutsättningar för att kunna växa. Värderingen av affärsfastigheter i glesbygdskommuner gör att banklånen ofta inte räcker till. Då kan Norrlandsfonden spela en avgörande roll för att möjliggöra investeringen, säger Tomas Blomberg, Norrlandsfonden.