07 november 2024
Tillverkningsindustrin i Västernorrland är starkast i Norrland

Tillverkningsindustrin i Västernorrland är starkast i Norrland

Näringslivet i Västernorrland indikerade i likhet med tidigare mätningar under 2024 ett normalt stämningsläge. Detta gällde också branschvis för tjänstesektorn, industrin och handeln där konfidensindikatorn låg nära normalläget. Byggindustrin var dock väsentligt negativare och signalerade ett mycket svagare läge än normalt.

Handeln i länet signalerade alltså ett normalt läge, där även svaren på delfrågorna hur efterfrågan varit, förväntningarna på densamma och varulagrens storlek kom in i nivå med det historiska snittet. Lönsamheten uppgavs fortsatt vara svag och utbud och efterfrågan på personal relativt i balans.

- Positivt var att handeln i länet hade mycket positiva förväntningar på hur efterfrågan kommer att utvecklas på sex månaders sikt, säger Petter Alapää, Norrlandsfonden

Tillverkningsindustrin i Västernorrland låg kvar på ett normalläge, vilket var starkast i Norrland. Det som framför allt drog upp stämningsläget var relativt små färdigvarulagernivåer, medan bedömningarna av orderstockarna och förväntningarna på produktionsvolymen framåt var mer pessimistiska än normalt. Kapacitetsutnyttjande uppgick till 92%, vilket var högre än Norrbotten som haft högst siffra under två år.

- Även lönsamhetsbedömningarna var positivare än i övriga län och de har förbättrats från låga nivåer för ett år sedan. Nettotalet för lönsamheten var neutralt men över det historiska snittet. Nästan sex av tio industriföretag signalerade en brist på arbetskraft vilket ytterligare indikerade en relativt bra fart för industrin, säger Petter Alapää.

Privata tjänstenäringar i Västernorrland rapporterade fortsatt om ett läge strax över det historiska snittet. Framför allt var tjänsteföretagen positiva i sina förväntningar på efterfrågan kommande kvartal. Efterfrågan och hur verksamheterna utvecklat sig det gångna kvartalet kom in i nivå med det normala. Lönsamheten uppgav man dock vara svag och någon större personalbrist rådde inte. Däremot var företagen än mer positiva i sina förväntningar på efterfrågan på 6 månaders sikt.

Byggindustrin gick emot övriga branscher i länet och signalerade ett mycket svagt läge. Företagen var mycket negativa till orderstockarnas storlek och även förväntningarna på antalet anställda drogs ned. Byggföretagen rapporterade också fortsatt om att antalet anställda minskat vilket man gjort varje mätning de senaste sex kvartalen. Till det positiva för branschen hör att man successivt blivit mer positiva om hur byggmarknaden kommer att utvecklas och nu var en stor majoritet positiva till utvecklingen på byggmarknaden på ett års sikt, avslutar Petter Alapää.

Tillbaka till alla nyheter Tillbaka till alla nyheter