25 februari 2020
Prismalence – ett lysande företag

Prismalence – ett lysande företag

Prismalence i Örnsköldsvik etablerades 2003, men affärsidén grundas på flera decenniers erfarenhet från utveckling av teknologi för att skapa effektiva belysningslösningar. Nu är bolaget ett framgångsrikt exportföretag med hög kompetens inom belysning. Norrlandsfonden är en av bolagets finansiärer.

– Vi grundare var tidigt involverade i att utveckla högeffektiva sökstrålkastare för kustbevakningen. Då föddes idén till det egna företaget, eftersom vi visste att behovet av effektiv belysning var så pass stort, säger vd Olov Bergkvist.

Idag finns en stor potentiell marknad som växer i takt med att allt fler blir medvetna om fördelarna med rätt belysning. Prismalence har under de senaste åren uppgraderat sina produkter med LED-teknik.

– Att ha rätt belysning är grundläggande, vi tar ytterligare ett steg i och med att vi skapar rätt belysning som dessutom är ekonomiskt effektiv. Med vår teknik kan kunden spara mycket eftersom det inte behövs lika mycket effekt på varje lampa, menar Olov Bergkvist.

Det patenterade optiksystemet bygger på en parabolisk reflektor och olika prismatiska brytningslinser med asymmetriska ljusbilder. Resultatet blir ett system som klarar högt ställda krav inom bland annat industrin, och Prismalence levererar idag sina effektiva lösningar till företag över hela världen, från stora internationella hamnar till travbanor och flygplatser.

– I dagsläget går det mesta på export. Vår framgång bygger egentligen på enkla principer, där vi tar vara på ljuset och efterliknar naturligt dagsljus så långt det går. Resultatet är ett behagligt ljus som skapar trivsamma miljöer, precis det man eftersträvar på en arbetsplats, förklarar Olov Bergkvist.

Verksamheten bedrivs med Örnsköldsvik som utgångspunkt och med kunder världen över. Prismalence har en lösning som passar speciellt bra för hamnmiljöer. De erbjuder system för belysning på hamnkranar och på belysningsmaster. Sådana system har levererats till hamnar i 50 länder.

– Behovet av smarta, effektiva och framförallt hälsofrämjande belysningslösningar kommer att öka, det är vi helt säkra på. Vi har den kunskap och erfarenhet som krävs för att leverera detta. Vi har nyligen slutfört ett projekt för Seletar airport i Singapore men vi har också projekt i Sverige som exempelvis 750 armaturer till Bosch Rexroths industrilokaler i Mellansel och ett komplett system till Solängens travbana, säger Olov Bergkvist.

Norrlandsfondens Daniel Moberg tycker att Prismalence är ett utmärkt exempel på ett framgångsrikt företag med tydligt hållbarhetsfokus.

-Jag är imponerad av deras kompetens inom belysningsområdet och att övergången till LED-tekniken i deras produkter klarats av på ett föredömligt sätt. Det blir spännande att följa deras fortsatta strävan att lysa upp världen på ett hållbart sätt, säger Daniel Moberg.

För mer information kontakta:

Daniel Björk, Försäljningsansvarig, 070-2380349, daniel(at)prismalence.se

Olov Bergkvist, vd Prismalence, 070-378 63 85

Tillbaka till alla nyheter Tillbaka till alla nyheter