21 oktober 2020
Netgraph gör wifi smart och säkert

Netgraph gör wifi smart och säkert

Netgraph i Östersund har utvecklat ett system som förenklar hanteringen av gästnätverk i befintliga wifinät. Styrkan är att man inom några timmar eller en dag kan få igång en lösning där man adderar molnbaserad logik till befintliga nätverk. Grundarna som tidigare jobbat inom telecombranschen, såg potentialen i en flexibel, kundanpassad och kostnadseffektiv gästnätslösning. Christer Lundholm är en av grundarna, vice vd och styrelseordförande i Netgraph:

-Vi startade 2014 och vår första kund var SkiStar som vi utvecklade ett smart gästwifi med mervärdet att det också gav en kommunikationskanal med kunderna. Att kunna utnyttja befintliga, fungerande nätverk och kundanpassa funktionen och utseendet är det som gör vår lösning så flexibel, säger Christer Lundholm.

Idag har bolaget ett flertal kunder och samarbetspartners. En viktig sådan är Tele2 som inkluderat Netgraphs lösning i sina wifi-erbjudanden. En annan viktig partner är systemtillverkaren Cisco, där deras utrustning kan kompletteras med Netgraphs system på ett enkelt sätt. Ett annat spännande projekt bedrivs i samarbete med Försäkringskassan. Myndigheterna blir alltmer medvetna om säkerhetsfrågor kring lagring av data i molntjänster, där data ofta hamnar utomlands. Här kan Netgraph erbjuda en helt svensk lösning där all information blir kvar i Sverige.

-En annan spännande kund är Vasakronan. De har utvecklat ett koncept för coworking som innebär att flera företag delar fysisk arbetsplats. Med vårt system, där vi samarbetar med Conscia, kan fastighetsägaren erbjuda ett gemensamt och säkert datanätverk som kan delas av flera verksamheter. Inom någon månad kommer detta att sjösättas i de nybyggda kontorshusen runt Sergels torg i Stockholm för att sedan rullas ut som koncept till fler orter, säger Christer Lundholm.

Bolaget har inte drabbats negativt av coronaepidemin, utan ser tvärtom nya affärsmöjligheter öppnas, inte minst genom att företag hittar nya sätt att jobba. Ett exempel är den ökande trenden av coworking koncept kombinerat med hemarbetsplatser.

-Norrlandsfonden har med sin finansiering varit till stor hjälp i vår tillväxtresa. Med detta stöd har vi kunnat satsa på organisk tillväxt, vilket varit vår strategi och önskan, säger Christer Lundholm.

Norrlandsfondens Inga-Lena Wahlstedt är imponerad av Netgraphs utveckling.

-Bolagets strategi att både jobba direkt med egna kunder kombinerat med samarbete med stora aktörer som exempelvis Tele2 har varit en viktig framgångsfaktor. Jag tror att deras tjänster har en ljus framtid. Nyligen vann bolaget Ciscos pris för ”Solution Partner Of The Year”. Det är en kvalitetsstämpel, säger Inga-Lena Wahlstedt.

Tillbaka till alla nyheter Tillbaka till alla nyheter