28 oktober 2024
Mobila bastutält

Mobila bastutält

Bastubadandet var en naturlig del av Josef Segerlund, Viktor Pettersson och Sebastian Sandlunds umgänge under uppväxten i Luleå. Det var när de tre vännerna flyttade till Stockholm, pandemin bröt ut och gymmens bastur stängdes som tanken på bastutält väcktes.

– Vi undersökte olika alternativ och kom fram till att bastutält kombinerade möjligheten att vara ute i naturen och samtidigt basta. Till en början var det enbart för vårt eget behov av att träffas och basta tillsammans, men varje gång vi tog fram bastutältet så stannade väldigt många människor och undrade vad vi höll på med. Vi märkte ganska snabbt att det fanns en affärsidé i det, berättar Josef Segerlund.

De började testa olika bastutält som fanns på marknaden och upptäckte snabbt utvecklingspotential. Bland annat var det viktigt att tältet skulle vara lätt att sätta upp. Bast Saunas tält har en popup-funktion vilket inte kräver några tältpinnar. Det var också viktigt med kvalitet och att tälten ska kunna hålla värmen.

– Vi vill inte skämmas när vi kommer hem till Luleå, säger Viktor Pettersson med ett skratt. Våra tält ska klara av 30 minusgrader utan problem.

Utan någon tidigare erfarenhet av produktutveckling började vännerna en iterativ process för att ta fram det optimala bastutältet. En brytpunkt kom när de inledde ett samarbete med Luleå tekniska universitet. I olika kurser har studenter arbetat med att ta fram förslag på materialval och design.

– Jag skulle säga att produktutvecklingen idag främst sker genom Luleå tekniska universitet och feedback från våra kunder. För universitetet är det viktigt att ha kopplingar till näringslivet och vi har fått väldigt bra resultat så det har varit win-win, menar Josef Segerlund.

Bast Saunas kunder består framför allt av privatpersoner. Från början föreställde de sig att det viktigaste kundsegmentet var friluftsmänniskor men det har visat sig att den typiska kunden bor i hus och av olika anledningar inte kan ha en byggd bastu på tomten. Den främsta säljkanalen är sociala medier där de varvar lifestyle-videor med mer informativa videor om vad ett bastutält är och hur enkelt det är att sätta upp.

– Att få kunden att förstå att tältet kommer upp i rejäl värme trots att det är kallt ute har varit en jätteviktig del av all vår försäljning, så vi har valt ett ganska utbildande sätt att marknadsföra oss på, säger Sebastian Sandlund.

Bast Sauna är fortfarande i ett uppstartsskede och Josef, Viktor och Sebastian har fortfarande andra jobb utanför bolaget.

– Det är därför vi måste vara väldigt effektiva i det vi gör. Det är ett mantra för oss att tänka ”om vi hade varit tio gånger större, vilka utmaningar hade vi haft då?” och försöka lösa de utmaningarna redan idag, säger Viktor Pettersson.

Den största utmaningen just nu är produktionshastighet och ledtider. För att kunna skala upp verksamheten snabbare har Bast Sauna tagit hjälp av Norrlandsfonden.

– Norrlandsfondens finansiering har påskyndat allt, kanske tre gånger snabbare än vad vi annars skulle ha kunnat göra. Den flexibilitet som Norrlandsfonden har gett oss har varit otroligt viktig i vår bolagsresa, menar Josef Segerlund.

En annan tillväxtutmaning är att ta sig in på nya, internationella marknader. Över 50 procent av försäljningen sker redan utanför Sveriges gränser, och nu ligger fokus på att växa i Norge, Tyskland och Storbritannien. I Storbritannien kommer de öppna upp ett lager innan året är slut.

– Att ta Bast Sauna från att vara tre Luleågrabbar som pratar på FaceTime med sina kunder till att bli ett välkänt internationellt varumärke är nästa utmaning. Vårt mål är att vara Europas ledande aktör inom bastutältmarknaden, säger Sebastian Sandlund.

Tillbaka till alla nyheter Tillbaka till alla nyheter