Mats Lennartson – Hur är läget i Funäsfjällen?
Det har varit en ovanlig sommar med stängda gränser och nya semestervanor för många. I fjällen har detta märkts tydligt på olika sätt. Destination Funäsfjällen omfattar nio fjällbyar, bland annat Ramundberget, Tänndalen och Funäsdalen. Norrlandsfondens Per Nilsson slår en signal till Mats Lennartson, vd för Destination Funäsfjällen.
Hur har er sommar varit?
-Det har varit över förväntan, full fart med rekordmånga gäster som cyklat och vandrat i våra fjäll. När det kommer så många gäster är vi glada över att ha hög kapacitet avseende boenden. Eftersom norska gränsen varit stängd har dagligvaruhandeln haft en utmaning, däremot har detaljhandeln, exempelvis kläder och annan utrustning, haft ett uppsving.
Vilken typ av gäster kommer till er destination?
-Denna sommar har det varit många svenskar. Många nya grupper och barnfamiljer som inte varit så mycket i fjällen tidigare. Dessutom några internationella gäster danskar, tyskar och holländare. Det som är gemensamt för dessa är att de söker naturupplevelser.
Märker ni av slitage i naturen av den ökade turismen?
-Nej, inte påtagligt. Vi har under senaste åren och bland annat med finansiering av er på Norrlandsfonden, investerat i leder för vandring och cykling som är gjorda för att hålla ett högt slitage och samtidigt minska påverkan i övrigt. Det har varit perfekt en sommar som denna när trafiken dubblerats. Nu fortsätter vi dessutom ledprojektet, stärkta av att det är en bra investering som kommer att återbetala sig snabbt.
Vad har ni lärt er inför framtiden av denna sommar?
-Om någon sagt i början på året att vi skulle behöva stänga skidsäsongen före påsk hade jag sagt att det är omöjligt. Men det visar sig att med flexibilitet och förändring går det att lösa även en sådan situation. Så, vi har lärt oss att hantera snabba förändringar och att justera våra strategier efter omvärlden. Dessutom ser vi nu att investering i boende är viktigt.
Men om pandemin klingar av kanske det blir få gäster nästa sommar?
-Nej, jag tror, och fler med mig, att detta är en långsiktig trend där fler svenskar även fortsättningsvis kommer att välja semester i fjällen och där ännu fler får upp ögonen för vår fantastiska fjällvärld.