15 november 2021
Harvest – hållbar odling av närskördade grönsaker i centrala Umeå

Harvest – hållbar odling av närskördade grönsaker i centrala Umeå

Vid Svingen i Umeå ligger Harvests första hydroponiska vertikalodling. Där odlas smakrika, hållbara och rena produkter oavsett säsong. Vertikalodling möjliggör mer mat på mindre yta med och med det slutna kretsloppet för bevattningen mindre vattenanvändning. Det skulle krävas upp emot 6000kvm frilandsodling och ca 96% mer vatten för att producera lika mycket under en säsong som Harvest kan göra sin vertikala odling på endast 30 kvm. På så sätt kan bolaget odla goda och resurssnåla grönsaker i områden där människor bor vilket bidrar till att transportbehovet minskas och lättare kan göras fossilfritt. Odlingsmodulen är ett första steg för Harvests lokala och hållbara matproduktion av närskördade grönsaker i centrala Umeå.

- I vår hydroponiska odling skapar vi de perfekta förutsättningarna för plantor att frodas med hjälp av LED-belysning, näringsberikat vatten och ett automatiserat klimatsystem. Det ger väderoberoende, pålitliga skördar och överraskande smaker 365 dagar om året, säger Ellen Bergström, medgrundare och vice VD på Harvest.

Harvest odlar främst grönsaker, sallat och kål men även en del mindre rotfrukter och ätbara blommor emellanåt. Privata kunder bokar önskade grödor eller färdiga kassar via Harvest hemsida och hämtar sedan sin skörd på Harvest mathubb på Östra Station under vissa utlämningsdagar. De går också att få hemleverans.

- Många av de grödor som vi odlar hydroponiskt kan skördas med rötterna kvar. Det gör att plantan lever vidare och behåller sin färskhet, smak och näringstäthet länge. I vår slutna och rena miljö blir plantorna inte utsatta för skadedjur och kräver därför ingen besprutning.

Umeåtrion Ellen Bergström, Daniel Remes och Tobias Remes är grundare till Harvest. Norrlandsfonden är en av bolagets finansiärer.

- Norrlandsfonden har varit med oss redan från början. Deras lån var en viktig pusselbit för vår finansiella grundplåt. Dessutom är det en trygghet att ha med dem på vår resa framöver, säger Ellen Bergström.

Redan från starten hade grundarna en plan att expandera verksamheten till fler odlingar och även fler orter i framtiden.

- Jag är övertygad om att denna typ av odling kommer att vara en viktig kugge i ett hållbart samhälle. Harvest är helt rätt ute i sin satsning, säger Anna Asplund, Norrlandsfonden.”

Tillbaka till alla nyheter Tillbaka till alla nyheter