Handeln i Norrbotten ser ljust på framtiden
Norrbotten stärkte sitt läge ytterligare något i den senaste mätningen och näringslivet signalerade om ett normalläge. Stämningsläget drogs upp av starka bedömningar för tjänstesektorn och att handeln blev positivare. Företagen inom industrin och byggsektorn agerade sänken med svaga lägesbedömningar.
Handeln i Norrbotten stärkte alltså läget relativt mycket men fortsatt är läget svagare än normalt. Både bedömningarna över hur försäljningsvolymen utvecklat sig och förväntningarna på densamma var dock positiva. Det som drog ned stämningsläget var i stället att handlarna signalerade stora varulager. Nettotalet för varulagrens storlek var det högsta för Norrbotten sedan mätningarna började 2007. Trots ett stärkt läge rapporterade handeln fortsatt om svag lönsamhet klart sämre än normalläget. En relativt stor övervikt av företagen rapporterade fortsatt om en svårighet om att få tag på personal, vilket indikerades av ett nettotal på 30, också fler än vad som kan anses vara normalt.
-Till det positiva hörde att handlarna var mycket positiva i sina bedömningar av hur försäljningssituationen kommer att utvecklas på längre sikt, sex månader, säger Petter Alapää, Norrlandsfonden.
Tillverkningsindustrin uppgav precis som vid föregående kvartal ett läge som gränsade mellan svagt och mycket svagt. Mycket svaga bedömningar av orderstockarnas storlek och stora färdigvarulager bidrog till det. Däremot kom bedömningarna av förväntad produktionsvolym kommande kvartal in i nivå med det historiska snittet. Att aktivitetsnivån i den norrbottniska industrin gått ned under hösten visade sig också i att orderstockarnas varaktighet minskade med två veckor till 9 veckor och att kapacitetsutnyttjandet minskade till 86%, vilket var den lägsta nivån sedan pandemin bröt ut. Även lönsamhetsbedömningarna från industrin var fortsatt svaga och där en majoritet svarade att lönsamheten var dålig. Lönsamhetsbedömningarna har legat under det historiska snittet i två år nu.
- Trots en relativt låg aktivitetsnivå i jämförelse med det normala så signalerade fortsatt en stor majoritet av industriföretagen en stor arbetskraftsbrist, mer än 40% uppgav exempelvis en brist på teknisk tjänstemannapersonal, säger Petter Alapää.
Privata tjänstenäringar var alltså den enda bransch i Norrbotten som indikerade ett starkare läge än normalt. Företagen var väsentligt positivare än det normala avseende hur verksamheterna utvecklats, hur efterfrågan varit och i sina förväntningar på efterfrågan kommande kvartal. Lönsamhetsbedömningarna var dock ändå pessimistiska, väl under det normala. Arbetskraftsbristen har också minskat kontinuerligt under tre års tid till att nu två av tio företag nu inte kan rekrytera.
- Till det positiva kan dock också räknas att företagen är mycket positiva till hur efterfrågan kommer att utvecklas på sex månaders sikt, säger Petter Alapää.
Byggindustrin i Norrbotten signalerade om ett försvagat läge till mycket svagare än normalt. Framför allt var företagen mycket negativa till orderstockarnas storlek. Dessutom var förväntningarna på antalet anställda fortsatt negativa och klart sämre än det historiska snittet. Även när byggföretagen svarade på hur antalet anställda faktiskt utvecklats det senaste kvartalet var bedömningarna negativa och en majoritet har nu under två års tid svarat att antalet anställda minskar. Till det positiva för byggsektorn hör att man är mycket positiva till hur byggmarknaden kommer att utvecklas på ett års sikt.
-Bedömningarna har inte varit så här positiva på över 10 år, avslutar Petter Alapää.