16 december 2024
Från idé till multifunktionell padelarena med miljöfokus

Från idé till multifunktionell padelarena med miljöfokus

Efter att ha granskat över 30 fastigheter för att hitta en lämplig plats, beslutade de sig för att bygga två utomhusbanor på en lokal idrottsplats. Men det dröjde inte länge innan de insåg att det inte skulle räcka. Tillsammans med ytterligare delägare inledde de en satsning med visionen att bygga en arena som var mer än en traditionell padelhall.

– Vi ville inte ens kalla det en padelhall, utan en aktivitetsarena. Idén föddes under pandemin när intresset för padel var som störst, men vi insåg att när folk återvände till sina arbeten skulle banorna stå tomma dagtid. Därför var visionen att skapa en arena där olika evenemang kunde hållas, säger vd Edward Cornell.

De samarbetade med flera olika strategiska partners, bland annat Norrlandsfonden, för finansiering och rådgivning.

– Vi uppskattar verkligen stödet vi fått, inte bara i form av finansiering. Det har gjort att vi kunde påbörja bygget relativt snabbt, berättar Edward Cornell.

Resultatet är en modern konstruktion helt i trä där både social och miljömässig hållbarhet genomsyrar varje centimeter. Arenans placering valdes med tanke på tillgänglighet, nära både centrum, förskola, skola och trygghetsboende. Byggnaden är anpassad efter markförhållandena, vilket minskade behovet av extra fyllnadsmaterial med 90 %. Miljötekniska lösningar har implementerats, som en grund delvis bestående av återvunnet glas, en stomme tillverkad lokalt och väggar av obehandlad furupanel från närområdet. Dessutom har cellulosaisolering av återvunnet tidningspapper och energisnåla elinstallationer använts.

– Vi är övertygade om att vi har Sveriges mest hållbara padel-, eller aktivitetshall, säger Edward Cornell, och nämner att även inredningen bygger på återbruk.

– Förutom själva padelbanorna är all inredning återanvänd. Vi har köpt möbler och material från Blocket och auktioner för att skapa en unik och hållbar miljö.

Byggnaden inrymmer tre padelbanor, två för dubbelspel och en för singelspel. Med ett växande intresse såg Järvsö Padel snart ett behov av att bredda utbudet. För att utnyttja banorna även dagtid har de introducerat seniorpadel.

– Seniorerna är en av våra största kundgrupper. Vi började med seniorträning en dag i veckan, men intresset växte snabbt, så vi utökade till tre dagar. Dessutom har vi startat en juniorförening, och det är roligt att se hur de olika grupperna lockar nya spelare. Barnen tar med sina föräldrar, och seniorerna kan få med barn och barnbarn, vilket skapar en hållbar tillväxt, säger Edward Cornell.

En del av anläggningen är också avsedd för event och konferenser, och Järvsö Padel erbjuder allt från små workshops till konferenser för upp till 1 000 deltagare. I dagarna arrangerar de även sin första stora konsert med 400 gäster.

– Under lågsäsong, när turismen avtar vill vi bli ett nav för företagsevent. Många företag har hållbarhetsmål och i sådana sammanhang är vårt konferenserbjudande starkt. Vi kan till och med analysera vatten- och elförbrukning per gäst för företag som vill ha detaljerad information, säger Edward Cornell.

Järvsö är en tacksam ort att driva företag på. Företagandet präglas av samarbete och gemenskap bland lokala aktörer.

– Jag brukar säga att har vår egen version av Gnosjöandan här, i form av Järvsöandan. Det är ett helt otroligt öppet klimat där alla hjälper varandra. När vi skulle bygga hallen var vi aldrig hemliga med våra planer, vi delade med oss och fick hjälp av andra. När vår projektor gick sönder samma dag som vi skulle hålla ett event fick vi låna en från en annan företagare. Det är det som är så roligt med att driva företag här, avslutar Edward Cornell.

- Järvsö Padel har etablerat en unik aktivitetsarena som har många användningsområden och med ett stort hållbarhetsfokus i såväl byggmaterial som placering. Arenan kompletterar också det övriga aktivitetsutbudet i Järvsö på ett mycket bra sätt, säger Johanna Ceder, Norrlandsfonden

Tillbaka till alla nyheter Tillbaka till alla nyheter