Fiskodling i symbios med industri ger framtidens mat
De senaste årens globala kriser har satt fart på diskussionen om nationell självförsörjning, särskilt när det kommer till livsmedel. Big Akwas innovativa och hållbara affärsidé, där fisk odlas i symbios med industri, har därför väckt global uppmärksamhet – trots att ingen fysisk anläggning ännu är på plats.
Sverige importerar i dagsläget merparten av den fisk vi konsumerar, vilket gör inhemsk produktion än mer relevant.
– Fisk har en betydligt lägre miljöbelastning jämfört med andra proteinkällor, förklarar Hugo Wikström, grundare och vice vd på Big Akwa. Den har ungefär halva miljöavtrycket mot kyckling, fem gånger lägre än fläsk och upp till tio gånger lägre än nötkött. Det gör fisk till en nyckel i en hållbar omställning.
– En vanlig fråga är varför man ska odla fisk när man kan fiska från haven. Men för det första är det svårt att fånga givna volymer fisk. Och för att jämföra har en vild lax på tio kilo ätit cirka 120 kilo marina resurser, medan en odlad fisk endast behöver cirka tio kilo marina resurser – om man använder klassiskt foder. Med modernt foder kan den siffran till och med komma ner till noll, förklarar Hugo Wikström.
Big Akwa grundades 2020 av entreprenörerna Hugo Wikström och Elena Petukhovskaya som båda har tidigare erfarenhet av fiskodling, då i symbios med växthus och grönsaksodling. Nu strävar man efter att bygga storskaliga, landbaserade fiskodlingar som inte belastar hav eller vattendrag. Deras odlingar bygger på RAS-teknologi (recirkulerande akvatiska system), där fisk odlas i ett slutet system.
– Vi har full kontroll på vad som kommer in i systemet och kan därmed undvika sjukdomar och antibiotikaanvändning, säger Hugo Wikström.
En viktig aspekt av företagets strategi är att driva verksamheten i symbios med processindustrin. Tanken är att komma åt synergieffekter där industrierna nyttjar varandras spillprodukter. Big Akwas första anläggning planeras till industriparken för grön vätgas som byggs i Alby i Ånge. Fiskodlingen kommer att ha kapacitet att producera 6 000 ton regnbåge årligen, att jämföra med de 9 500 ton matfisk som odlas per år i Sverige idag. Big Akwa har också utvärderat potentialen för att integrera fiskodling med massa- och pappersindustrin.
– Jag tror att vårt nästa projekt kommer att vara inom skogsindustrin med pappers- eller massabruk. Vi har fem till sex olika sajter som vi tittar på. Men just nu fokuserar vi på Alby i Ånge, vilket är en suverän plats för oss, både med tanke på kostnadsläge och stödet som Ånge kommun visar, säger Hugo Wikström.
Trots företagets unga ålder har redan potentiella kunder visat stort intresse för att köpa den fisk som kommer att produceras. Big Akwa har dessutom väckt uppmärksamhet på den internationella marknaden.
– Vi har redan märkt av ett intresse från bland annat Sydamerika, Kanada, USA och Mellanöstern, men vi måste börja i Sverige och leverera det vi har lovat, sedan kan vi skala upp, säger Elena Petukhovskaya.
När Elena Petukhovskaya tittar in i framtiden ser hon en enorm potential för företaget.
– Hållbarhet är inte längre en lyx utan ett krav för framtidens matproduktion. Om 20 år kommer inte ”smutsiga” produkter att vara tillåtna på hyllorna. Konsumentundersökningar säger att 62 % av konsumenterna är villiga att betala 10 % mer för hållbara val och 90 % av befolkningen säger att de uppmärksammar hur produkten är producerad när de handlar. Det är fantastiska siffror!
Men att bygga en fiskodling i den här storleken är inte utan utmaningar, inte minst när det gäller att navigera genom miljötillstånd och remissprocesser.
– Tillståndsprövningen kan ta tid, och det finns alltid en risk att projekt förhalas. Men hittills har dialogen gått bra och vi hoppas kunna få ett drifttillstånd under 2025, menar Hugo Wikström.
Under våren 2024 avslutade Big Akwa en finansieringsrunda på sex miljoner kronor som kommer stödja förberedelser inför byggfasen samt arbetet med att erhålla drifttillstånd för anläggningen i Ånge. Norrlandsfonden är en av finansiärerna tillsammans med Almi och Sparbanksstiftelsen Norrland.
– Att Norrlandsfonden går in och finansierar vår satsning är ett kvalitetsmärke som får spridningseffekt. Det möjliggör mycket annat, så deras stöd har varit enorm viktigt, avslutar Elena Petukhovskaya.