Byggföretagen i Gävleborg tror på bättre tider
Näringslivet i Gävleborg uppvisade ett stämningsläge i gränslandet mellan svagt och mycket svagt läge, vilket också var svagast i Norrland. Handeln signalerade om ett normalläge medan tjänstesektorn och byggsektorn rapporterade om ett läge bara strax över gränsen för mycket svagt. Tillverkningsindustrins i sin tur kom in på en nivå som pekade på ett mycket svagt läge.
Handeln i länet signalerade alltså ett normalläge och lagren såväl som hur efterfrågan varit och förväntningarna på densamma var på en normalnivå. Lönsamheten uppgavs fortsatt vara svag och utbud och efterfrågan på personal relativt i balans.
- Positivt var att handeln i länet hade mycket positiva förväntningar på hur efterfrågan kommer att utvecklas på sex månaders sikt, säger Petter Alapää, Norrlandsfonden.
Tillverkningsindustrin signalerade ett mycket svagt läge. Företagen gjorde mycket negativa bedömningar av orderstockarnas storlek och hade pessimistisk syn på produktionsvolymen framöver. Färdigvarulagren bedömdes också av en stor majoritet av företagen vara för stora. Positivt var ändå att kapacitetsutnyttjandet gick upp något till 87% och att orderstockarnas varaktighet i tid låg kvar på 11 veckor, vilket är stabilt sedan 1,5 år. Lönsamhetsbedömningarna var inte heller så svaga som i flera andra norrlandslän utan endast strax under det normala.
- Utbud och efterfrågan på personal var någorlunda i balans men fortfarande rapporterade två av tio företag att de inte lyckats anställa, säger Petter Alapää.
Tjänstesektorn uppvisade ett svagare läge än normalt. Förväntningarna på efterfrågan framöver var dock i nivå med det normala, däremot var företagen missnöjda med hur verksamheterna och efterfrågan utvecklats senaste kvartalet. På sex månaders sikt var tjänsteföretagen i likhet med i övriga län mer positiva i sina förväntningar på efterfrågan. Lönsamheten bedömdes dock som svag i likhet med i övriga norrlandslän.
Byggföretagen i Gävleborg signalerade om ett svagare läge än normalt men trots det var man minst negativa av Norrlandslänen. Företagen var missnöjda med orderstockarnas storlek och pessimistiska i synen på hur antalet anställda kommer att utveckla sig. Man uppgav också att antalet anställda minskat senaste kvartalet, ett mönster som funnits i 1,5 år.
- Till det positiva för branschen hör att man successivt blivit mer positiva om hur byggmarknaden kommer att utvecklas och i senaste mätningen trodde sju av tio företag att byggmarknaden kommer att stärkas på ett års sikt, avslutar Petter Alapää.