26 september 2018
”Off grid” även för Hanssons i Kiruna?

”Off grid” även för Hanssons i Kiruna?

Är det möjligt att koppla bort huset från elnätet och ordna sin egen energiförsörjning året om? Ja, tekniken finns faktiskt redan. Den snabba utvecklingen inom energi- och miljöteknik har banat väg för en livsstilsrörelse, kallad ”off grid living”. Hollywoodstjärnor som Woody Harrelson, Bruce Willis och Julia Roberts är exempel på kändisar som hakat på trenden.

Nu kan man väl misstänka att det är lite knepigare för Hanssons i Kiruna än för Harrelson som bor på Hawaii, men ändå. Faktum är att det redan för ett år sedan invigdes ett pilothus i Sigtuna, ett modernt småhus som drivs med ett självförsörjande system, bortkopplat från elbolagens ledningsnät. Klimatet i Sigtuna ligger väl någonstans mittemellan Kiruna och Hawaii, eller hur?

Huset liknar en vanlig villa med modern inredning och mycket ljusinsläpp. Men konstruktionsmässigt är det utformat som ett tätt passivhus, utan traditionellt värmesystem. Värmen kommer från en fläktkonvektor som kan återvinna värmen ur varmvattnet. Huset har också ett specialanpassat ventilationssystem med keramiska batterier för värmeåtervinning.

Huset får energiförsörjning från en solcellsanläggning kompletterat med ett vindkraftverk. För att minimera effektförlust går alla hushållsapparater och laddare på likström. Under vintertid behöver dock energitillförseln förstärkas. Detta sker genom en pelletsdriven stirlingmotor som kan leverera både värme och el.

Om vi flyttar vårt fokus ännu längre från Hawaii ur ett klimatmässigt perspektiv, närmare bestämt till Skellefteå, så pågår där ett spännande projekt med ett hus som ska vara självförsörjande på energi året runt. Med energi avses den el och värme som förbrukas i huset, men även tillräckligt med el och vätgas för att löpande tanka upp hushållets fordonsflotta. Projektet heter ”Zero sun” och huset kommer att vara helt ”off grid”. Ett energisystem där solceller, batteri, elektrolys, bergvärme, vätgas och bränslecellsdrift samspelar för att villan ska klara energiförsörjningen på egen hand i det tuffa nordiska klimatet med långa mörka vintrar och korta ljusa somrar. Tack vare denna helhetslösning kan villan lagra solenergi under de ljusa årstiderna, för att sedan använda överskottet under de mörka.

Kommer detta med ”off grid living” snart att funka även för Hanssons i Kiruna som är kända för att ta av sig långkalsongerna på midsommarafton och sätta på dem igen under midsommardagen? Jag tror det, Im a true believer, yes I am.

Gå tillbaka Tillbaka till alla krönikor

Fler Krönikor