14 mars 2019
Den medvetna maskinen

Den medvetna maskinen

Artificiell intelligens blir antingen det bästa eller sämsta som hänt mänskligheten, skriver fysikern Max Tegmark i sin bok, Livet 3.0. Han fortsätter med att måla upp ett scenario. År 2045 byggs en maskin med artificiell intelligens på mänsklig nivå. Några timmar senare har de självförbättrande algoritmerna byggt på dess kapacitet till kognitiva höjder människan aldrig varit på. Maskinens mål är att producera så många rosa blommor som möjligt. Eftersom vi är i vägen för det målet ser den till att utrota mänskligheten. Vi blir kompost under ett rosa jordklot, mördade av en intelligens utan moral, utan känslor, utan vilja, utan ens en fysisk representation.

Många menar att vi står inför en banbrytande utveckling, maskiner som är medvetna om sig själva och omgivningen, och som kan ta in och bearbeta enorma mängder data i realtid. Sådana maskiner skulle också skapa många juridiska och etiska problem. Kan en medveten maskin betraktas som en "person" enligt lag och vara ansvarig om dess handlingar skadar någon, eller om något går fel?

Forskarna är dock inte ense om att medvetna maskiner någonsin kommer att finnas. Det är också delade meningar om maskiner kan eller bör kallas medvetna på det sätt vi tänker på människor och även vissa djur, som medvetna. Det har till stor del att göra med frågan om vad medvetande faktiskt är. Det är något som forskningen hittills inte kunnat ge svar på.

Många forskare förutsätter att medvetandet är en egenskap som kommer att uppstå i maskinerna när tekniken utvecklas. Men det finns också fysiker och filosofer som säger att det som motsvarar mänskligt medvetande inte kan uppnås av en maskin. Kreativitet, exempelvis, och den frihetskänsla som människan kan uppleva verkar inte vara en följd av logik eller beräkningar.

Det finns en fängslande teori om att medvetandet är en funktion av att neuronerna i hjärnan bildar ett gigantiskt nätverk. Det öppnar för att även andra omfattande nätverk kan bilda ett medvetande. Exempelvis internet. De som är anhängare av den teorin menar att internet redan idag kan ha ett svagt medvetande och som växer sig allt starkare ju mer maskiner som kopplas upp online. Om man till detta lägger artificiell intelligens så blir det en spännande kombination. Jag tycker att det låter lite som Skynet i Terminatorfilmerna. Fast jag misstänker att internet skulle använda mer subtila metoder att utrota mänskligheten än de kärnvapen som Skynet brukade för att framkalla domedagen. Det räcker med att klistra oss ännu mer vid skärmarna så att vi glömmer att äta och dricka.

Det får mig också att tänka på en novell jag läste som tonåring, (jag tyvärr glömt författarens namn), där ett par utomjordingar kopplade upp alla datorer i galaxen för att bilda den ultimata kunskapsmaskinen. När detta var klart, ställdes frågan den byggdes för att besvara - "Finns det en gud?" Svaret blev - "Ja, nu finns det en gud". De två utomjordingarna försökte desperat dra ut sladden men en blixt slog ner och dräpte dem. Hasta la vista, baby! Men så illa ska det väl inte gå för oss?

Per Nilsson
Norrlandsfonden

Gå tillbaka Tillbaka till alla krönikor