Hållbar kompetenshantering
I en konkurrensutsatt tid där lönsamhet och resurseffektivitet står i fokus får kompetens en allt viktigare roll. Utbildningsföretaget Vericate vill förändra hur arbetsgivare ser på kompetenshantering – från en reaktiv till en proaktiv och hållbar process.
Östersundsbolaget Vericate har jobbat med utbildningar sedan 2005 men det var när digitalisering av utbildningsväsendet tog fart runt 2015 som företaget påbörjade resan till sin nuvarande affärsmodell. Genom att bredda sitt perspektiv gällande kompetensfrågan erbjuder man idag allt från utbildning och verifiering till olika former av konsulttjänster.
– Från början handlade det mycket om deltagaren i utbildningssituationen, det pedagogiska och ”lärandet i rummet” men allt eftersom tiden har gått så har vårt fokus vidgats och nu ser vi på hela processen – vad är arbetsgivarens behov av kompetensförsörjning, från rekrytering till utveckling? På det sättet kan man säga att Vericate idag inte är ett traditionellt utbildningsföretag utan en hybrid, berättar Gunnar Bergström, vd på Vericate.
Det här perspektivtskiftet ledde till att Gunnar och hans kollegor utvecklade en ny tjänst som lanserades 2022. SaaS-lösningen Falagrett hjälper till att synliggöra den kompetens som finns inom ett företag och fungerar både som ett verktyg och ger en djupare kunskap i hur arbetsgivare bör jobba med kompetenshantering.
– Vår erfarenhet säger att arbetsgivare ofta jobbar reaktivt, det vill säga att de inte har en plan för kompetensutveckling. Med en god planering kan man i lugn och ro skapa förutsättningar för både en god utbildning, en bra ekonomi och motivation hos individen. Att jobba långsiktigt är att jobba hållbart, menar Gunnar Bergström.
Just nu ligger fokus på att fortsätta utveckla Falagretts erbjudande, något som gjorts möjligt med hjälp av finansiering från Norrlandsfonden. I september 2024 presenteras en premiumtjänst som synliggör den kompetens som ett företag kommer att behöva i framtiden.
– I och med premiumlanseringen har vi tagit ett ganska stort tekniskt steg. Vi jobbar också med att bygga integrationer så att Falagrett kan prata med andra, exempelvis HR-system. Det handlar om att underlätta och distribuera information på ett snabbt, enkelt och automatiskt sätt, säger Gunnar Bergström.
Anna Bergström, marknadsansvarig på Vericate och Falagrett, menar att eftersom Falagrett i mångt och mycket är en pionjärlösning som introducerar en ny kategori av kompetenshantering, ligger utmaningen i att utbilda potentiella kunder i vinningen av ett digitalt kompetenshanteringssystem.
– Många företag använder Microsoft Excel för att samla uppgifter om anställdas kompetenser och upplever det som ett digitalt arbetssätt. Excel är ju naturligtvis ett hjälpmedel men ofta håller man informationen centralt på en liten HR-avdelning eller liknande. Falagrett förflyttar inte bara informationen till den enskilda medarbetaren utan också ut i hela verksamheten. Den blir aktiv på ett helt annat sätt med en hög responsivitet, säger hon och fortsätter:
– Det märks att vi med både Vericate och Falagrett ligger steget före i våra tankar så det är en väldigt spännande framtid vi går till mötes.
- Med sina lösningar skapar Vericate och Falagrett värden för både anställda och arbetsgivare. Digitala verktyg inom kompetenshantering känns helt rätt i tiden, det ska bli väldigt spännande att följa deras fortsatta tillväxtresa, säger Lena Stuns, Norrlandsfonden.