Trots svagt läge saknar industrin i västerbotten tillgång till arbetskraft
Konfidensindikatorn för näringslivet i länet försvagades från en nivå nära det normala till att nu ligga strax över gränsen till mycket svagt. Handeln stärkte sin lägesbedömning till ett normalläge, medan övriga branscher försämrade sina lägesbedömningar mer eller mindre kraftigt.
Handeln i Västerbotten gick emot övriga branscher och stärkte alltså sin lägesbedömning. Bidragande till detta var väsentligt starkare bedömningar av hur försäljningen utvecklat sig och fortsatt stark förväntan på försäljningen kommande kvartal. Större varulager än normalt drog dock ned läget något på totalen. Trots ett stärkt läge rapporterade handeln fortsatt om svag lönsamhet på en nivå som inte uppmäts sedan finanskrisen. Bristen på personal i handeln har också successivt minskat och nu är utbud och efterfrågan på personal i princip i balans.
-Framtidstron var dock ljus bland handlarna och en stor majoritet var positiva till hur försäljningssituationen kommer att utvecklas på sex månaders sikt, säger Petter Alapää, Norrlandsfonden.
Tillverkningsindustrin försämrade sina lägesbedömningar kraftigt från ett normalläge till ett läge mycket svagare än normalt. Kraftigt negativare bedömningar av orderstockarnas storlek i kombination med ökande färdigvarulager var förklaringen. Bedömningarna av förväntad produktionsvolym kommande kvartal var dock även fortsatt bara strax under det historiska snittet. Även kapacitetsutnyttjandet fortsatte minska till 74%, medan orderstockarnas varaktighet i veckor låg kvar på 12 veckor. Även lönsamhetsbedömningarna försvagades väsentligt till en nivå långt under det historiska snittet. Arbetskraftsbristen bestod ändå fortsatt, trots den lägre aktivitetsnivån.
-Fortfarande uppgav nästan 40% av industriföretagen en brist på teknisk tjänstemannapersonal, säger Petter Alapää.
Läget försvagades för tjänstesektorn till ett svagare läge än normalt. Framför allt var företagen mer negativa till hur efterfrågan varit senaste kvartalet. Även hur verksamheterna utvecklats och förväntningarna på efterfrågan kommande kvartal var negativare än normalt. Även lönsamhetsbedömningarna var negativa där en stor majoritet svarade att lönsamheten var svag, vilket i kombination med att en majoritet av företagen rapporterade att antalet anställda minskade fullbordade intrycket av ett svagt läge för tjänstenäringarna i länet. Till det positiva hörde att företagen ändå var mer optimistiska än normalt i sina förväntningar på hur efterfrågan kommer att vara på sex månaders sikt.
Byggsektorn i länet försvagade sitt läge kraftigt till ett mycket svagare läge än normalt. Företagens bedömningar av orderstockarna försämrades kraftigt det senaste kvartalet till långt under det normala. Även förväntningarna på antalet anställda var negativ och företagen har nu sex kvartal i rad svarat att antalet anställda minskar.
-Till det positiva hör ändå att en stor majoritet av företagen tror att läget på byggmarknaden på ett års sikt kommer att vara bättre än nu, avslutar Petter Alapää.