Delikatesser från Jämtland når ut i världen

Mörsjö deli

Mörsjö deli har vidareutvecklat det jämtländska tunnbrödet och säljer med stor framgång delikatesschips i hela Sverige och utomlands. När det nu är dags att ta nästa stora steg i utvecklingen är Norrlandsfonden med som finansiär.

I Jämtland har tunnbröd bakats till vardag och fest under tusentals år. Idén till tunnbrödschipsen föddes när en tjej skulle ta med sig snacks till en fest. Hon gjorde som sin mamma och mormor gjort under många år, hon återanvände tunnbröd med olja och lite kryddor.

-Det blev succé, berättar Anna Godvärn som tog idén vidare och har skapat en effektiv produktion av delikatesschips under varumärket Mörsjö deli.

Sedan starten 2007 har företaget vuxit stadigt. Garaget på Frösön har bytts ut mot en modern livsmedelslokal i centrala Östersund, antalet anställda har blivit fler liksom produkterna. Idag finns Mörsjö delis produkter i butiker över hela Sverige och en del går även på export.

-En stor beställning från USA på 30 pallar kom in under våren 2016. Våra chips skulle gå ut till 80 000 amerikaner som abonnerar på delikatesser från hela världen. Då blev det lite stressigt. Även en liknande förfrågan från Tyskland har kommit in, berättar Anna Godevärn. 

Tioårsplan
-Redan när vi startade satte jag upp en tioårsplan som innebär att vi varje år ska öka omsättningen med 30-35 procent, vilket vi också gjort. Idag omsätter vi 16 miljoner kronor och om utvecklingen fortsätter kommer vi att år 2020 omsätta 30 miljoner.

Norrlandsfonden och Inga-Lena Wahlstedt har hon haft kontakt med under några år, men det var först när det var dags att ta ett större steg som hon behövde kompletterande finansiering.

-Den satsning vi gör nu har vi planerat för under flera år. Jag strävar hela tiden efter att förenkla processerna. För att kunna öka exporten måste vi effektivisera och kvalitetssäkra det vi gör, säger Anna Godevärn.

Hela satsningen går på totalt 6,5 miljoner kronor. Norrlandsfonden går in med 2 miljoner kronor.

-Roligt att vi får sådan positiv respons på det vi gör. Tidigare var det vi som fick jaga kunder nu kommer kunderna till oss. Det är ett kvitto på att vi gör rätt saker. Att Norrlandsfonden nu går in och vill vara en del av vår satsning känns som ett erkännande och en fjäder i hatten och det är en stor glädje för oss, avslutar Anna Godevärn.

Inga-Lena Wahlstedt, företagsanalytiker Norrlandsfonden

Inga-Lena Wahlstedt, företagsanalytiker Norrlandsfonden

Varför tror ni på Mörsjö Deli?

Vi på Norrlandsfonden tycker att Mörsjö Deli präglas av en väl balanserad mix av entreprenörsanda, affärsmässighet och strategiskt tänkande  som gör företaget framgångsrikt.

Hur ser du på framtiden för företaget?

Intresset för delikata matupplevelser från olika kulturer växer stadigt. Den positiva respons som Mörsjö Deli fått från såväl svenska som utländska kunder  är ett kvitto på att företaget har goda förutsättningar att uppfylla sina tillväxtplaner även i fortsättningen.