Anytec bygger båtar utöver det vanliga

Anytec

Anytec har lång tradition att tillverka robusta aluminiumbåtar i olika storlekar som klarar havets alla utmaningar. Samtidigt utvecklar de sina båtarna mot nya marknader och kunder. Norrlandsfonden har varit med som finansiär vid två tillfällen under de senaste åren.

Idén till Anytecs båtar startade vid ett litet varv i Östhammar under 1960-talet. Tack vare sina kunskaper fick varvet fler och fler uppdrag att bygga både passagerarbåtar och yrkesbåtar i aluminium. Varvet bytte ägare några gånger och produktionen flyttades men yrkesskickligheten har funnits kvar. Idag är Forspro majoritetsägare och huvudkontoret är numera placerat i Umeå. 

-Det finns mycket tradition och kunskap inom bolaget som vi utvecklar vidare, berättar David Stenlund som tillträdde som vd 1 augusti i år (2016). Han kommer närmast från tjänsten som vd för Ockelbo, som också är ett av Forspros företag. 

Sprider marknaden

Den primära marknaden för Anytec är Sverige, men båtar går även på export till Norden, framför allt till Norge och Finland.

-Vi försöker även expandera och tittar på länder som Tyskland, Frankrike och Storbritannien men också Ryssland, förklarar David Stenlund.

-Sverige kommer alltid att vara hemmamarknaden men så småningom blir den mättad, då är det bra att ha flera ben att stå på. När man finns på flera marknader blir man inte heller lika konjunkturkänslig, fortsätter han.

Satsning på en ny modell

Just nu är Anytec inne i en spännande fas med en stor satsning på en helt ny modell. Det är en båt med fyra utombordare. Det här är den första som byggts i Europa och har rönt mycket stort intresse.

-Det vanligaste är att båtarna har en motor men allt fler lite större båtar har också dubbelmontage numer, men såklart väcker fyra motorer stor uppmärksamhet, förklarar David Stenlund.

-Det här är en fritidsbåt för en kundkrets som vill ha något som inte grannen har. Den första byggde vi åt Peter Forsberg som för övrigt är en av ägarna av Anytec. Projektet har pågått i två års tid. I slutet av augusti 2016 visade vi för första gången upp den färdiga båten. Efter det har vi fått beställning på ytterligare tre båtar som blir klara för leverans under våren 2017, avslutar David Stenlund.

Norrlandsfonden har gått in med finansiering vid två tillfällen. Första gången i samband med att Anytec Sweden tog över bolaget och andra gången i samband med en checkkredit.

Daniel Moberg, företagsanalytiker Norrlandsfonden

Daniel Moberg, företagsanalytiker Norrlandsfonden

Varför tror ni på Anytec?

Vi på Norrlandsfonden har varit en partner till Anytec under flera år och tycker att det är ett intressant företag med spännande produkter som också gör en gärning i att utveckla den Norrländska båtbyggartraditionen.

Hur ser du på framtiden för företaget?

Bolagets produkter har en god efterfrågan på marknaden och man utvecklas hela tiden för att ligga i framkant. Både privatpersoner och yrkesfolk tycks i högre grad efterfråga högkvalitativa produkter och då är Antytec välpositionerat.