Navaeros teknik underlättar piloternas vardag

Navaeros teknik underlättar piloternas vardag

​Tack vare navAeros system för surfplattor i cockpit slipper piloterna numera bära sina dokument i tunga portföljer. Sundsvallsföretaget ligger i framkant och har flera av de stora flygbolagen som kunder. Norrlandsfonden har medverkat som finansiär under bolagets resa.

Tack vare navAeros system för surfplattor i cockpit slipper piloterna numera bära sina dokument i tunga portföljer. Sundsvallsföretaget ligger i framkant och har flera av de stora flygbolagen som kunder. Norrlandsfonden har medverkat som finansiär under bolagets resa.

Redan 2004 kom navAeros första system för piloter. Det var en skärm och en fast dator som monterades in i cockpit. Allt för att komma närmare det papperslösa samhället men också för att sänka vikten i planen, vilket minskade bränsleåtgången och belastningen på miljön. NavAeros system började också snabbt att användas av många flygbolag trots att ett strikt regelverk försvårade genomslaget.

 – Det är en mängd regler och bestämmelser som måste klaras av innan man får montera fast någon utrustning i ett flygplan, berättar navAeros vd Lisa Kjellberg. Ett teknikskifte har skett inom branschen i och med intåget av surfplattor. Det gjorde att navAero kunde satsa fullt ut på den nya tekniken.

– Med vårt system kan piloterna använda plattan under hela flygningen.

NavAero tecknade under 2014 ett samarbetsavtal med Microsoft. Norrlandsfonden har funnits med på hela resan och finns med även fortsättningsvis.

 – Vi har ett långt samarbete bakom oss och nu går företaget in i nästa utvecklingsfas. Förändringar i branschen går långsamt men navAero ligger i den absoluta framkanten av utvecklingen och står inför en mycket intressant framtid, säger Lars Johansson, företagsanalytiker, Norrlandsfonden.