Närheten välkomnar besökarna

Närheten välkomnar besökarna

​Järvzoo startade med en galen idé och en förvirrad myskoxe och är i dag ett av många entreprenörsben som bär Järvsöbygden framåt.

Järvzoo startade med en galen idé och en förvirrad myskoxe och är i dag ett av många entreprenörsben som bär Järvsöbygden framåt.

Jens Larsson driver Järvzoo och han föddes mer eller mindre in i verksamheten eftersom hans far Olle var en av initiativtagarna till projektet när idén föddes på 80-talet. Det var en halvgalen tanke som blev till en idé som, så småningom, ledde fram till någonting stort och hållbart.

– Det började egentligen med en myskoxe som förvirrat sig in i vår kommun. Det började pratas om en myskoxfarm. Egentligen handlade det hela om att det gäng som drev skidbacken sökte ett komplement under sommaren. De sneglade, bland annat, lite på Orsa Björnpark som drog till sig besök fast huvudattraktionen sover halva året, berättar Jens Larsson med ett skratt.

Tanken på en myskoxpark förvandlades till reella tankar på en djur- och naturpark för nordiska djurarter. Experter kallades in och snabbt konstaterades att miljön runt Järvsö passade utmärkt just för ändamålet.

– Vi har alla typer av mark och naturförhållanden här som ger djuren dess naturliga levnadsbetingelser, fortsätter Jens Larsson som själv fick dra sitt strå till stacken under uppbyggnaden av Järvzoo för att sedan uppleva invigningen på plats 1992. Sedan dess har det, som Larsson uttrycker sig, ”rullat på”.

Verksamheten har stadigt vuxit och under 2015 hade de 75 000 besökare och en omsättning på 9 miljoner. Ett nyckelord för utvecklingen i samhället är samarbete och Jens Larsson hyllar gränslösheten och bristen på bromsande Jantelagar.

– Det är samverkan som för oss framåt. Det nya hotellet drar till sig konferenser vilket vi andra får nytta av. Ju fler gäster vi kan locka tillsammans desto bättre är det för alla. Vi siktar hela tiden på att utveckla det som ingen annan har för att därigenom bredda intresset, menar Larsson och nämner Varghotellet – Järvzoos senaste tillskott i utvecklingen.

– Ett mindre, lite enklare boende där du bor mitt i vargarnas miljö och landskap. Precis klart och redan finns ett jätteintresse. Vi behöver ha verksamhet året runt och det här är ett steg mot detta.