Junseleföretaget som går från stock till färdigt hus

Junseleföretaget som går från stock till färdigt hus

​Östanbäck timmerhus erbjuder både handtimrade och fabrikstillverkade timmerhus, i traditionell eller modern tappning. Sedan 2003 har Östanbäck Timmerhus levererat byggnader från Yngsjö i söder till Gällivare i norr samt till Frankrike och Norge. Den ökade efterfrågan har medfört att företaget nu investerat i timringsmaskinlinjer, fingerskarv samt en värmepanna för att driva torkanläggningen.

Östanbäck timmerhus erbjuder både handtimrade och fabrikstillverkade timmerhus, i traditionell eller modern tappning. Sedan 2003 har Östanbäck Timmerhus levererat byggnader från Yngsjö i söder till Gällivare i norr samt till Frankrike och Norge. Den ökade efterfrågan har medfört att företaget nu investerat i timringsmaskinlinjer, fingerskarv samt en värmepanna för att driva torkanläggningen. Norrlandsfonden är en av finansiärerna

Östanbäck timmerhus har produktionslokaler med gott om utrymme för såväl timring/montering och för planerad såglinje. Monteringen sker inomhus i Junsele där husen avsynas och godkänns, av kund, före leverans. Flera av de 15 anställda har lång yrkeserfarenhet som timrare och montörer med gedigen kunskap inom trä och virkeshantering. Johan Gradin, VD och huvudägare, lärde sig tidigt träråvaran vid sin fars sågverk.

Deras hus finns inte i några standardmodeller. Kundens drömmar som får styra och i stort sett alla typer av hus går att bygga som timmerhus. Husen tillverkas i alla olika dimensioner där bolaget är en av få leverantörer i Sverige som maskinellt kan tillverka timmerhus i dimensionen 8″ (200 mm) vilket krävs om man vill bygga timmerhus för permanentboende helt utan övrigt isoleringsmaterial i väggarna.

– Ibland kommer kunderna med arkitektritade hus och ibland med egna teckningar. Ofta vill de ha hjälp av oss att hitta bra lösningar. Vi ser också en trend att projekten blir mer och mer kompletta. Förut byggde vi ofta upp bara timmerstommen; nu handlar det oftast om nyckelfärdiga hus med badrum, kök, allt på plats, säger VD Johan Gradin.

Att jobba med byggnation av timmerhus är att jobba klimatsmart och med miljöhänsyn, både när det gäller tillverkningsmetod och material.

- Användandet av endast naturliga material gör att koldioxidutsläppen är mycket små i förhållande till alternativa och mer moderna byggnadssätt, säger Johan Gradin.

Norrlandsfondens Erika Enered Fredriksson ser stora fördelar med att företaget utökar maskinparken.

- Det är en fördel att de nu har en ökad kapacitet. Investeringen förbättrar även logistik och produktionsplanering när de får fler maskinlinjer, säger Erika Enered Fredriksson.