Jenny har en chokladvision

Jenny har en chokladvision

Jenny Bergs mission är att göra världen lite bättre med sin choklad. Med hållbarhet från böna till butik som ett absolut måtto. – Finns inget alternativ för mig. Det borde egentligen vara olagligt att inte gå den vägen, säger hon.

Jenny Bergs mission är att göra världen lite bättre med sin choklad. Med hållbarhet från böna till butik som ett absolut måtto. – Finns inget alternativ för mig. Det borde egentligen vara olagligt att inte gå den vägen, säger hon.

I den lilla fabriken i Umeås utkanter tillverkas Jenny Bergs choklad, Vintage Plantations. Den choklad, som enligt Jenny, ska hjälpa till att förändra världen, göra den till en lite bättre plats. Och efter ett samtal med Choklad-Jenny så är bilden kristallklar över vad hon menar. Hur hållbarhet hela vägen är den enda vägen. Allt börjar hos odlarna i Equador där bönorna odlas under totalt ekologiska förutsättningar, precis som sockerrören som används i processen.

– Det är otroligt viktigt för mig och oss att hela kedjan ska vara hållbar. Vi gör inte som alla andra, det vill säga köper in färdig choklad som sedan smälts ner i Sverige. Nej, vi gör allt här i fabriken för att sedan smaksätta med de bär och växter som finns lokalt, såsom blåbär, rönnbär och fjällkvanne. Vi vill vara folkets chokladfabrik där själ och hjärta ger oss nöjda och intresserade kunder.

Jenny Berg går sin egen väg på många sätt. Hon utmanar den traditionella chokladindustrin med sitt hållbara koncept vilket ger ett något högre pris – men en kvalitet och känsla som gör att företaget växer.

– Vi har ett namn som folk knappt kan uttala men vår passion verkar smitta av sig för de flesta kan istället vår historia och vad vi står för.

Ytterligare ett steg i Jenny Bergs hållbara helhetskoncept är de anställda i fabriken. De består av ett team med personer som normalt står en bit ifrån arbetsmarknaden. Här får de en chans att ta ansvar och att utvecklas. Något som, enligt Jenny Berg, bidrar till företagets höga kvalitet.

– Vi får en otrolig stolthet i och omkring det vi gör. Det är en stämning som hela tiden tar oss framåt. Jag har en helt ovetenskaplig syn på det här, nämligen att de som andas och äter choklad varje dag blir lyckliga och glada. Och hos oss stämmer det verkligen.

Den stora utmaningen ligger annars i att få helheten att fungera också ekonomiskt. Det är en längre och krokigare väg att gå men Jenny Berg tvekar inte en sekund på att det är den enda, rätta, väg som finns för henne. En väg hon aldrig kommer att vika ifrån.

– Nej, vi har en historia som ingen annan har. Vi gör det bättre för odlarna i Equador, vi gör bygden starkare och vi utvecklar människor. Hållbart på alla plan. Där vill jag alltid vara, konstaterar hon.

- Jenny Berg driver ett nytänkande och intressant bolag med hög hållbarhetsprofil som dessutom tillverkar en nästintill beroendeframkallande choklad, säger Anna Hedström, Norrlandsfonden.