Gasell i Jokkmokk sprintar vidare mot riksfinal

Gasell i Jokkmokk sprintar vidare mot riksfinal

​Jag vill gratulera vår kund Latitude Solar i Jokkmokk som blev norrbottens vinnande gasellföretag 2011! Dagens industri utser för tolfte året i rad de snabbast växande företagen i landet till Gaseller. Solpanelfabriken sysselsätter 55 personer i det lilla samhället Porjus med runt 400 invånare

Jag vill gratulera vår kund Latitude Solar i Jokkmokk som blev norrbottens vinnande gasellföretag 2011! Dagens industri utser för tolfte året i rad de snabbast växande företagen i landet till Gaseller. Solpanelfabriken sysselsätter 55 personer i det lilla samhället Porjus med runt 400 invånare. Porjus är en ort som växte fram vid utbyggnaden av vattenkraften och nu har solenergin blivit i centrum för ortens sysselsättningstillväxt. Grundaren och VDn Peter Rödder från Danmark trivs med naturen och miljön i norra Sverige och detta var en av anledningarna till att företaget etablerades på orten. Det är ett fint exempel på en lyckad etablering i Norrlands inland. Fast det är inte därför Latitude Solar kvalat in som gasell, det har skett på helt andra meriter. Gasellföretagen måste vara mästare både på lönsam tillväxt och i att skapa nya jobb och här var alltså Latitude Solar bäst i norrbotten. Nu väntar riksfinal och vi håller tummarna förstås!

Vi behöver tillväxt i våra företag och våra entreprenörer behöver inspirerande förebilder. Därför tycker jag att Dagens industri har tagit ett mycket värdefullt grepp med sin tävling. Gasellerna är bra förebilder för näringslivets dynamik, små snabbväxande företag som skapar många nya jobb. Dessutom skiljer sig Gasellerna från de allra minsta företagen som jobbar för brödfödan och inte i första hand strävar efter att växa.

Det finns fler tävlingar och priser som uppmärksammar företag och entreprenörer. Mångfalden behövs eftersom det finns många olika parametrar att mäta företagandet på. Jag tror att det är viktigt att uppmärksamma goda insatser, inte minst för att inspirera ungdomar att välja företagandet som livsprojekt.

Lars-Olov Söderström