Förstklassiga äventyr med Explore the North

Förstklassiga äventyr med Explore the North

​Paret Johan Väisänen och Sara Ljunggren driver äventyrsföretaget Explore the North. De byggde under 2011 ett hotell vackert belägen intill en sjö i mitten av skogen ca 5 km från Kangos, Pajala. Gästerna, som i huvudsak kommer från Nederländerna och Tyskland, är intresserade av det stora utbud av spännande aktiviteter som erbjuds. Nu avser Johan och Sara att bygga ut hotellet.

Paret Johan Väisänen och Sara Ljunggren driver äventyrsföretaget Explore the North. De byggde under 2011 ett hotell vackert belägen intill en sjö i mitten av skogen ca 5 km från Kangos, Pajala. Gästerna, som i huvudsak kommer från Nederländerna och Tyskland, är intresserade av det stora utbud av spännande aktiviteter som erbjuds. Nu avser Johan och Sara att bygga ut hotellet. Norrlandsfonden är en av finansiärerna.

Explore The North AB ägs till lika delar av Johan och Sara. Johan kommer från Kangos och har bland annat levt i vildmarken i Alaska ett år, arbetat som fjällguide och sportchef i Björkliden samt aktivitetschef i Sälen. Sara har också arbetat i turistanläggningarna Björkliden och Sälen. Båda är välutbildade inom besöksnäringen och har bland annat turismgymnasium som grund.

När det gäller äventyrsverksamheten så är hundarna navet i den upplevelse som gästerna vill ha. Gästerna deltar i utfordring av hundar och kör egna hundspann där en guide finns med på ett separat hundspann. Dessutom erbjuds andra aktiviteter som skoterkörning, snöskovandring och fiske. Allt detta i mycket naturskön omgivning.

- Tallskogen och sjöarna gör detta till en vacker plats. För många av våra utländska gäster är det exotiskt. På sommaren kan vi njuta av midnattssolen och på vintern det magiska norrskenet, säger Sara.

Hotellet har restaurang finns samt ett konferensrum för 15 personer. Totalt finns 14 dubbelrum och tre nybyggda fristående stugor med 2-4 bäddar i varje. Vid sjön finns en relaxavdelning med spa och bastu. Hotellbyggnaden ska nu byggas ut med 8 dubbelrum samt ett personalboende för 18 personer.

- Vi har behov av ytterligare rum för våra gäster och dessutom för personalen som ska jobba hos oss. Idag har vi löst boendet för vår personal provisoriskt men nu blir det en mer långsiktig lösning, det känns bra, säger Johan.

Norrlandsfondens Susanne Johnsson är imponerad av Saras och Johans satsning.

- Både Sara och Johan har gott rykte inom branschen. De har ett affärs- och kvalitetstänkande som genomsyrar hela företaget. Jag tycker att de är föredömen för andra som vill erbjuda upplevelser i norra Sverige till utländska gäster, säger Susanne Johnsson, Norrlandsfonden.